Διαδικτυακή συνάντηση «Join the European table» ERASMUS+ 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Διαδικτυακή συνάντηση «Join the European table» ERASMUS+  3ο ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

Εν μέσω πανδημίας το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων στάθηκε για άλλη μια φορά ικανό να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει τα τελευταία τρία χρόνια.


Οι βασικοί στόχοι του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος «Join the European table» για το σχολείο μας είναι να προάγει την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων μέσα στην εκπαίδευση, ενισχύοντας τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλοκατανόηση όπως επίσης και την αυτογνωσία.

Επιπρόσθετα έχει ως στόχο να προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα των εμπλεκομένων 6 χωρών Ισπανίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Γαλλίας και Ελλάδας στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.

 Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και προβλέπονταν μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών στις χώρες που συμμετέχουν. Έχουν πραγματοποιηθεί οι 3 από τις 6 μετακινήσεις κι εξαιτίας της πανδημίας οι υπόλοιπες  πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας και συγκεκριμένα τις ημέρες 27, 28 και 29 Απριλίου, εργάστηκαν με μεγάλη επιμέλεια μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες που είχαν εκπονηθεί στο προηγούμενο διάστημα των περασμένων μηνών. Συγκεκριμένα, 23 μαθητές και 5 καθηγητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν με ομόλογούς τους σε ομάδες διακρατικές και παρήγαγαν το επόμενο κεφάλαιο του ηλεκτρονικού βιβλίου του προγράμματος, το οποίο αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας, σε εκείνες των προσφύγων- μεταναστών που ζουν σε αυτές καθώς και στην επιρροή που έχει δεχθεί η εκάστοτε εθνική «κουζίνα» από την ξενική.

Τα παιδιά παρουσίασαν πραγματικά αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς καμία δυσκολία παρόλο που δούλεψαν αποκλειστικά διαδικτυακά. Η πανδημία του covid 19 και οι περιορισμοί της δυστυχώς επέφεραν πολλές αρνητικές επιπτώσεις και στο project που διαχειριζόμαστε. Όμως, μία συνιστώσα δεν επηρεάστηκε ευτυχώς καθόλου, αυτή της καλής διάθεσης και μεγαλοθυμίας όλων των εταίρων - μαθητών και καθηγητών - να προσφέρουν όλα όσα δύνανται υπό τις επικρατούσες συνθήκες.
 
Ως εκ τούτου, σε όλες τις παρουσιάσεις-δραστηριότητες των 3 συνεχόμενων ημερών δεν έλειψαν τα εργαστήρια, τα βιντεάκια, οι ομλίες, οι συζητήσεις αλλά και τα παιχνίδια (kahoot, quizziz, answergarden και άλλα) τα οποία με τη βοήθεια διαφόρων ψηφιακών εργαλείων δημιουργήθηκαν συνεργατικά, και μέσω της πλατφόρμας zoom, διαχύθηκαν ταυτόχρονα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Εξάλλου, η απίστευτη ομαδική εργασία όλων φαίνεται στην πλατφόρμα eTwinning, όπου ανεβαίνουν τα πάντα που αφορούν στο πρόγραμμά μας, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία είναι εγγεγραμμένο το πρόγραμμά μας: Facebook και Instagram.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακριβώς επειδή δεν κατέστη δυνατή η διά ζώσης επικοινωνία με τους εταίρους από τον Μάρτιο του 2020 κι έπειτα, η εργατικότητα αυξήθηκε διαδικτυακά, αφού προηγήθηκαν μόνο για την εν λόγω «συνάντηση» άλλες 4 διαδικτυακές ημέρες: η 8η, η 21η, και οι 22-23/4. Φυσικά, εδώ και 5 μήνες, υπήρξαν πολλές άλλες «ανεπίσημες» εργάσιμες ημέρες  για τις οποίες οι μαθητές μας είναι άξιοι συγχαρητηρίων, ειδικά και μόνο εξαιτίας της φιλοτιμίας τους να δουλέψουν κατά τη διάρκεια αργιών και των διακοπών του Πάσχα και μάλιστα γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρχει «ανταμοιβή» με ταξίδι.

Τους αρκούσε η επαφή με τους φίλους που απέκτησαν μέσω διαδικτύου εξαιτίας του Erasmus.
Πολλά μπράβο λοιπόν στην παρακάτω ομάδα :

Μυρσίνη Καλαντζή, Χαρά Καραθάνου, Τίνα Καραούλη, Λένια Κουτσαμπελούλη, Σοφία Κουτσαμπελούλη, Ελευθερία Λάππα, Βάσια Μαγκούτη, Ιωάννα Μπαϊραχτάρη, Έβελυν Μπατατέγα, Τζοάννα Νταϊλιάνη, Νάσος Ντόκος, Φανή Παπαναστασίου, Πάνος Παπασπύρου, Ναταλία Παράσχη, Φανή Παράσχη, Κων/να Πλεξίδα, Μαργαρίτα Ποντίκα, Ασημίνα Σακοράφα, Ναταλία Σακοράφα, Στέλλα Σακοράφα (Δημήτρης Θεοδώρου, Γρηγόρης Πλεξίδας και Δημήτρης Τζίκας τη μία ημέρα)
Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Ο Δ/ντής                    Η Παιδαγωγική Ομάδα

Αργυρόπουλος Ευάγγελος                    Βαναργιώτης Αλέξανδρος
                                                                   
Βαργιάμη Δήμητρα
                                                                                                                                                                          Κουκουλέτσος Λάζαρος
                                                                    Μέλλιου Βανέσσα
                                                                    Σαμαρά Μαρία
 

 

 

Επιστροφή