Ιστορικές βρύσες των Τρικάλων τον περασμένο αιώνα (1ον)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ιστορικές βρύσες των Τρικάλων τον περασμένο αιώνα (1ον)

Μια βρύση, μια ιστορία...(Μέρος πρώτο)
Οι περισσότερες ήταν έργα δημάρχων με παροχή νερού από το υδραγωγείο.


H φωτο, είναι του 1966, ο συμπολίτης Στέργιος Τζιώλης φωτογραφίζεται στο αρτεσιανό μπροστά από την οικία Κλιάφα, στην αρχή του πεζοδρόμου της Ασκληπιού (δίπλα από το περίπτερο) γεμίζοντας τα... γκιούμια της επιχείρησης που δούλευε. (Σήμερα στην γωνία το κατάστημα Σαράφη στο λεγόμενο "Τρίγωνο").


Επίσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και τις γειτονιές, αρχές και μέσα  του αιώνα (κυρίως 10ετία του '50) τα αρτεσιανά που άνοιγαν κάποιοι εύποροι συνήθως συμπολίτες τροφοδοτούσαν με νερό τις κρήνες που έφτιαχναν έξω από τις αυλές των πετρόκτιστων οικιών τους...  (εθεωρείτο... σχεδόν ευεργέτης  της πόλης όποιος τις "έφτιαχνε" !)

Μεγάλη υπόθεση τότε για μια γειτονιά να ανοιχθεί αρτεσιανό (αντικατέστησαν τα πηγάδια κυρίως) καθώς μία βρύση προϋποθέτει τρεχούμενο φυσικό νερό ή την ύπαρξη κάποιου τεχνικού έργου (υδραγωγείου) που την τροφοδοτεί.

Ήταν "σημείο αναφοράς" όπου υπήρχαν, αρκετές μάλιστα έδωσαν και το όνομά τους σε ολόκληρες περιοχές ...Βρύση δίπλα από τα παλιά Δημοτικά Λουτρά του δήμου στην οδό Ιακωβάκη (έναντι παλιού ΚΤΕΛ) πριν κατεδαφιστούν φέρουσα την επιγραφή "Επί Δημάρχου Χατζηστεργίου 1954"


Πανέμορφος μαρμάρινος κρουνός σαν βάση βρύσης δίπλα από την οικία του δημάρχου Θεοδοσόπουλου στην οδό Ασκληπιού ( δίπλα σημερινής πλατείας Χατζηπέτρου, κατάστημα Τσιρογιάννη)


Η Βρύση που εικονίζονται οι δύο Τρικαλινοί (εις εκ των δύο Εμμανουήλ Διαλυνάς) έγινε επί Δημάρχου Ηρακλέους Ρέττου το 1948 όπως αναγράφεται στην μαρμάτινη ταμπέλα.
Διασταύρωση των οδών Στέφανου Σαράφη και Μ.Νέλσωνος γωνία έξω από το αρχοντικό της οικογένειας Αθανασίου Φίτσιου, το πετρόκτιστο ευτυχώς υπάρχει και σήμερα, η βρύση όχι...
Από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του αρτεσιανού της Αγίας μονής (1946) πριν δημιουργηθεί στο σημείο η βρύση

Η Παλιά βρύση στην πλαταϊίτσα έναντι Αγίου Κων/νου. Κατασκευάστηκε το 1947Νεότερη πέτρινη βρύση  στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε το 1985 στη θέση της παλιάς.


Γυμνασιόπαιδες φωτογραφίζονται στην παλιά βρύση του Αγίου Κων/νου (φωτο 1950) Στο βάθος οι φυλακές


 
Βρύση σιδερένια σωστό αριστούργημα στην συμβολή των οδών Πίνδου και Ασπροποτάμου στο Τρικκαίογλου φωτο 1970. Έρρεε μέχρι τέλη  του '80Βαρούσι 10ετία του '60. Τρικαλινοί φωτογραφίζονται πίνοντας νερό από τη βρύση του αντλιοστασίου...Ασκληπιού και Καρανάσιου γωνία όπου σήμερα το καφέ "Φίλιον", έτος 1962. Η μαρμάρινη πινακίδα πιθανόν κατασκευής γράφει ΑΤΕ 1950... (δωρεά μάλλον της Αγροτικής Τράπεζας!


Η πηγή των φωτογραφιών είναι από αρχεία συμπολιτών και ερευνητών που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και το διαδίκτυο.
Mερικές δημοσιεύθηκαν και σε εκδόσεις του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων που επιμελήθηκε ο εκλεκτός συμπολίτης ιστορικός ερευνητής Νεκτάριος Κατσόγιαννος.


Η επιλογή φωτο και οι λεζάντες είναι από τη συλλογή fatsimare.gr
(Δημοσιεύτηκε με επιμέλεια Νίκου Μουτσίκα και στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Τρικάλων "Ενεργός Πολίτης" 30-5-2022)

 

 

Επιστροφή