"Βόλτα" στα Τρίκαλα της 10ετίας του '70 με ένα βίντεο...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:


45+  χρόνια πίσω... Νοσταλγική "κινηματογραφική βόλτα" στα Τρίκαλα μέσα από αποσπάσματα μιας ταινίας του Βασίλη Κονταξή, ενός Τρικαλινού σεναριογράφου, σκηνοθέτη και κινηματογραφικού παραγωγού που άφησε ιστορία.


Η ταινία γυρίστηκε καλοκαίρι του 1971 και τα αποσπάσματα που θα δείτε αποτελούν αναμφισβήτητα ιστορικό "ντοκουμέντο" που καταγράφει "στιγμές" από τη ζωή και την κίνηση στους δρόμους της πόλης μας εκείνη την εποχή.Και το θεωρούμε σημαντικό καθώς σπάνια ήταν τα κινηματογραφικά γυρίσματα  σε επαρχιακές πόλεις

Βλέπετε το ενδιαφέρον εστιαζόταν κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη (συνήθως τον καιρό της ΔΕΘ) και σπανίως, περιστασιακά με λίγα πλάνα σε κάποιες άλλες επαρχιακές πόλεις.


Και εκεί είναι σημαντική η προσφορά του Βασίλη Κονταξή με τις ταινίες του... (Σακαφλιάς, το χώμα βάφτηκε κόκκινο, ο Μενούσης κ.α.)

Οι ταινίες που γυρίστηκαν τότε (μέσα και τέλη του '60) στην πόλη και την περιοχή, πέρα από το σενάριο "αποτύπωσαν" στιγμές από τη ζωή των Τρικαλινών αλλά και την "φυσιογνωμία" της...Στις πρώτες εικόνες λοιπόν που "συνθέσαμε"
και βλέπετε, ηθοποιοί της ταινίας (Ερρίκος Μπριόλας και ο δικός μας ο Τρικαλινός Λάμπρος Φλιούκας) φθάνουν με λεωφορείο και αποβιβάζονται στο ΚΤΕΛ (το... παλιό φυσικά) στο τέρμα της οδού Γαριβάλδη, διασχίζουν την παλιά πεζογέφυρα που υπήρχε, επισκέπτονται το φρούριο, περπατούν στα δρομάκια του Βαρουσιού, πίνουν νερό στην κεντρική πλατεία και μέσω της κεντρικής γέφυρας φθάνουν στην Ασκληπιού...


Ο φακός αποτυπώνει επίσης την πεζογέφυρα του Αχιλλείου, την κίνηση οχημάτων και πεζών μπροστά στο "Αχίλλειον" στην διασταύρωση με την κεντρική γέφυρα και την πλατεία Ρήγα Φεραίου με τα νεοκλασικά Αβέρωφ και Χατζηγάκη να μην έχουν ακόμη γκρεμιστεί... (Ίσως και οι τελευταίες ζωντανές εικόνες πριν το... τέλος τους !)


To πλάνο στο τέλος του βίντεο είναι από σκηνή που οι πρωταγωνιστές της ταινίας με λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας επισκέπτονται συγγενικό τους πρόσωπο  στα περίχωρα της πόλης.
Δείτε video:

 

 

Επιστροφή