“Η εμβάθυνση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων αντικείμενο διευρυμένης συνάντησης εργασίας στη Βουλή”

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
“Η εμβάθυνση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων αντικείμενο διευρυμένης συνάντησης εργασίας στη Βουλή”

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσημη συνάντηση ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Βουλγαρίας, με αντικείμενο την προετοιμασία της ανάληψης της  Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την τελευταία και η οποία έλαβε χώρα στη Βουλή, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στη Βουλγαρία.

Την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας υποδέχτηκε με την ιδιότητα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βουλγαρίας η Παναγιώτα Δριτσέλη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προήδρευσε στη σχετική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Στην κοινοβουλευτική αποστολή της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας συμμετείχαν η κ. Dzhema Grozdanova, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Valeri Jablianov, Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η κ. Daniela Saveklieva, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βουλγαρίας - Ελλάδας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης βουλευτές - μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας καθώς και βουλευτές  - μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή της η κυρία Δριτσέλη, “η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια και η εμβάθυνση της στενής εταιρικής μας σχέσης έχει ιδιαίτερη και καθοριστική σημασία.

Η σχέση αυτή αποτυπώθηκε και στις κοινές εργασίες των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, με αιχμή το πλαίσιο συντονισμού στόχων και έργων, που τέθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις κορυφής στην Καβάλα και την Βάρνα.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι οποίες αφορούν και στην οικονομία και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης και στα θέματα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν κοινές προσεγγίσεις, τις οποίες εμβαθύνουμε διαρκώς.

Και στο επίπεδο όμως των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς μας, η εγγύτητα είναι εξαιρετικά στενή και αυτό αποδεικνύεται από την διαρκή κινητικότητα των πολιτών των χωρών μας και στο επίπεδο του τουρισμού, και στο επίπεδο του πολιτισμού, αλλά και σε εκείνο της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών.”
   
 

 

 

Επιστροφή