Oι Οθωμανοί επιστρέφουν στα Βαλκάνια (του Νίκου Ι. Μέρτζου)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Oι Οθωμανοί επιστρέφουν στα Βαλκάνια (του Νίκου Ι. Μέρτζου)

Η τελευταία επίμονη απόπειρα του Προέδρου Ερντογάν να διασπάσει τα σύνορα του Έβρου πλημμυρίζοντας την Ελλάδα με χιλιάδες Μουσουλμάνους πρόσφυγες-μετανάστες εκφράζει το ιδεολόγημα του Νέο-Οθωμανισμού. Η Άγκυρα θεωρεί χώρες της άμεσης επιρροής της όσα κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.



Τον Νεο-Οθωμανισμό, τελείως ασύμβατον με το Εθνικό Δόγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, εξειδίκευσε και επί δέκα έτη προώθησε υπό τον Ερντογάν ο τότε υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου.

Γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας. Η ζώνη, που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρία και Θράκη, έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας».

Συνεκτικό στοιχείο και όργανο του Νεο-Οθωμανισμού αποτελεί το ήπιο αλλά πιστό Ισλάμ που επέβαλε στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός και μετέπειτα Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής αλλεπαλλήλων εκλογών. Την Παρασκευή, ημέρα προσευχής του Ισλάμ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο Ταγίπ Ερντογάν προσκύνησε το οθωμανικό Ζωγραφιστό Τζαμί, που αναστηλώθηκε με τουρκικές δαπάνες στο αλβανοκρατούμενο Τέτοβο των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στους Αλβανούς και στους Τούρκους διεκήρυξε: «Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε όσο ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίζρεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο».



Παρ’ όλο ότι βαλκανικό έδαφος της Τουρκίας αποτελεί μόνον το 3% της Επικρατείας της, ο τουρκικός πληθυσμός της Ανατολικής Θράκης και της απέραντης Κωνσταντινούπολης είναι περίπου ισάριθμος με το σύνολο του πληθυσμού που ζει σε πέντε βαλκανικά κράτη: Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο. Είναι ο πολιορκητικός κριός για να διανοίξει την «ζωτική αρτηρία για τη γεωπολιτική της Τουρκίας», όπου πράγματι ζουν δραστήριες μειονότητες ποικίλων Μουσουλμάνων- ανάμεσά τους και Τούρκοι.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στην ιστοσελίδα της αναφέρει τον συνολικό πληθυσμό και την σύνθεσή του ως εξής σε κάθε αντίστοιχη χώρα:

Αλβανία: πληθυσμός 3.100.00. Μουσουλμάνοι 75%, Ορθόδοξοι 20%, Καθολικοί 20%. Βουλγαρία: πληθυσμός 7.038.000. Μουσουλμάνοι 12,5%. Τούρκοι 8%. Βοσνία: πληθυσμός 3.880.000. 48% Μουσουλμάνοι, 37,1% Σέρβοι, 14,3% Κροάτες. Κοσσυφοπέδιο: πληθυσμός 1.836. 529. Μουσουλμάνοι Αλβανοί 92% και άλλοι 3% (Βόσνιοι, Τούρκοι, Ρομά κ.α). Μαυροβούνιο: πληθυσμός 657.394. Μουσουλμάνοι 17,7% (Αλβανοί 5%, Βόσνιοι 8%, Ρομά 4,7%). Σερβία: πληθυσμός 7.310.555. Μουσουλμάνοι 3,2%, Σέρβοι 83%, άλλες μειονότητες 13,8%. Σκόπια: πληθυσμός 2.082.000. Μουσουλμάνοι 32% (Αλβανοί 25,3%, Τούρκοι 4% και Ρομά 2,7%).

Η δημογραφία είναι ένα επί πλέον στρατηγικό προνόμιο της Άγκυρας. Οι Μουσουλμάνοι παρουσιάζουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων σε σύγκριση με τους Χριστιανούς. Το Κέντρο Δημογραφικής Πολιτικής στη Σόφια ανακοίνωσε το 2010 ότι «έως το 2050 οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τη χώρα τους».

Στις 23 Οκτωβρίου 2012 ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων προειδοποίησε δημόσια: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια». Πράγματι, τον Μάϊο 2012, τα τελευταία επίσημα δημογραφικά στοιχεία πιστοποιούσαν ότι στο Κράτος των Σκοπίων είχαν μειωθεί κατά 8% οι γεννήσεις Χριστιανών και, αντίθετα, είχαν αυξηθεί κατά 38% οι γεννήσεις Μουσουλμάνων -κυρίως Αλβανών. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός της Τουρκίας παρουσιάζει επίσης υψηλό δείκτη γεννητικότητας και υπερέβη τα 75 εκατομμύρια. Συνεχώς αυξάνεται ταχύτατα επειδή είναι νεαρός με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 40 και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερα.



Προκειμένου να ενοποιήσει τους Μουσουλμάνους υπό το σκήπτρο της και να καθησυχάσει τους Άλλους στην βαλκανική ζώνη της γεωστρατηγικής της, η Άγκυρα εξωραΐζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και καλλιεργεί την νοσταλγία του οθωμανικού παρελθόντος -όπως ακριβώς ο Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων».
Τον Σεπτέμβριο 2010 εβδομήντα οθωμανολόγοι από 30 περίπου κράτη συγκρότησαν διεθνές επιστημονικό συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο του Μπίλετσικ της Τουρκίας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Όλοι οι οθωμανολόγοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι δυτικοί ιστορικοί υπήρξαν μεροληπτικοί και παρερμήνευσαν την Οθωμανική Ιστορία. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες από πολλές χώρες, θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξαναγραφεί η Οθωμανική Ιστορία».

Δύο διεθνή επιστημονικά συνέδρια στα λαμπρότερα Πανεπιστήμια της Κωνσταντινουπόλεως το 2012 αναθεώρησαν υπό την οθωμανική οπτική τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η Αθήνα σε αφασία! Από τον Νοέμβριο 2011 εγκαταστάθηκε στο Σεράγεβο της Βοσνίας και εκπέμπει ο ισχυρός μουσουλμανικός τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera Balkans, κλάδος του διεθνούς αραβικού Al Jazeera που ανακοίνωσε ότι τέτοιους σταθμούς θα εγκαταστήσει σε όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Προφανής ο στόχος.

Εκατό τουρκικές σαπουνόπερες επί τρία χρόνια πρόσφατα ευαγγελίζονταν μια μοντέρνα σφριγηλή τουρκική κοινωνία, πιστή στην παράδοση του Ισλάμ και μια φιλάνθρωπη, ανεκτική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κάθε νύχτα καθήλωναν δεκάδες εκατομμύρια Βαλκάνιους -και Έλληνες. Κορυφαίος ο Σουλεϋμάν ο Μεγαλοπρεπής, ίνδαλμα των Ευρωπαίων Ελληνίδων, καλπάζει αήττητος από την Πόλη μέχρι το Μπίχατς μοιράζοντας στους Λαούς Ειρήνη και Δικαιοσύνη.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν ελάχιστο τίμημα, μόνον τριάκοντα αργύρια, και κερδίζουν τεράστια μερίδια τηλεθέασης και διαφημίσεων. Απαράβατος όρος να μη μεταγλωττίσουν το έργο -μαζική διδασκαλία της τουρκικής δωρεάν. Το αυστριακό περιοδικό Der Standard προειδοποίησε τον Ιανουάριο 2011: «70 τουρκικές σαπουνόπερες κατακτούν τα Βαλκάνια και αλλάζουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για τους Τούρκους.


Η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία βοηθά την τουρκική διπλωματία και είναι πλέον εργαλείο της γεωπολιτικής των νεο-οθωμανιστών».
Μπιλμέμ;
 
Ν Ι. Μέρτζος

 

 

Επιστροφή