Το «Παναγιώτης» με τα λαθραία τσιγάρα και το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο (βίντεο)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το «Παναγιώτης» με τα λαθραία τσιγάρα και το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο (βίντεο)

Σαν σήμερα: Πως βρέθηκε το πασίγνωστο «Ναυάγιο» στον κόλπο της Ζακύνθου

Ο «Παναγιώτης» και τα λαθραία τσιγάραΤο «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου το επισκέπτονταν για να το δουν από κοντά και κολυμπήσουν στην παραλία. Μετά την πτώση βράχων τον Σεπτέμβριο του 2018, παραμένει κλειστό μέχρι «νεωτέρας».


Πώς βρέθηκε εκεί το πλοίο; Το μότορσιπ «Παναγιώτης» ζύγιζε 450 τόνους και ναυπηγήθηκε για πρώτη φορά στη Σκωτία το 1937 με το όνομα «Saint Bedan».

Σε ελληνικά χέρια έφτασε το 1964 και μετονομάστηκε από τον νέο του ιδιοκτήτη Ν. Κάλφα, σε «Χάρις». Το 1975 πωλείται ξανά και μετονομάζεται σε «Παναγιώτης» από την πλοιοκτήτρια εταιρεία «P. Lisicatos & Company» με έδρα τον Πειραιά.


Λίγες ημέρες πριν ναυαγήσει εντοπίστηκε από το λιμενικό στα ανοιχτά του νησιού. Μετέφερε λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό της ιταλικής μαφίας. Προσπάθησε να ξεφύγει αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, προσάραξε στα αβαθή ενός μικρού γραφικού κόλπου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Οι ναυτικοί (στην πλειονότητά τους Έλληνες) το εγκατέλειψαν αλλά λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθησαν. Οι φήμες λένε ότι οι ντόπιοι επωφελήθηκαν από το φορτίο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όσα καπνικά προϊόντα πουλήθηκαν στο νησί ήταν παράνομα.

Από τότε και σιγά σιγά, ο γραφικός κολπίσκος μαζί με το πλοίο στην παραλία του έγιναν τουριστικό αξιοθέατο και μια από τις πιο ξακουστές παραλίες του κόσμου.Δείτε video:

 

 

Επιστροφή