Μνημείο για τον Ναύαρχο Βότση που βύθισε τουρκικό θωρηκτό

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μνημείο για τον Ναύαρχο Βότση που βύθισε τουρκικό θωρηκτό

Κατάφερε να εισέλθει στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός και να βυθίσει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ»
Η Καλαμαριά τιμά τη μνήμη του ναυάρχου Βότση με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του, το οποίο θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου και Ανατ. Θράκης, μπροστά από το 4ο-5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

Η τελετή θα γίνει το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατεία, όπου θα παρουσιαστεί επίσημα το μνημείο, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σταύρος Μυρωνίδης, ενώ το «παρών» θα δώσει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, παράλληλα με τη διεξαγωγή έκθεσης φωτογραφίας.

Είναι η δεύτερη τιμή που γίνεται στον ναύαρχο Βότση, μετά την τοποθέτηση αγάλματος μπροστά στον Λευκό Πύργο, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα θα τον τιμήσει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Ποιος ήταν, όμως, ο ναύαρχος Βότσης;

Ποιο το κατόρθωμά του, που άξιζε μια τέτοια τιμή; Ο Νικόλαος Βότσης γεννήθηκε στην Υδρα το 1877 και ήταν γιος του Ιωάννη Βότση και της Μαρίας Κουντουριώτη.

 Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια και ήταν ανιψιός των αδελφών Παύλου και Ιωάννη Κουντουριώτη, καθώς και δισέγγονος του Γεωργίου Κουντουριώτη. Αποφοιτώντας από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τοποθετήθηκε στο θωρηκτό (Θ/Κ) «Υδρα», με το οποίο έλαβε μέρος στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Κρήτης στις αρχές του 1897.

Στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου πέτυχε κάτι που θεωρούνταν ακατόρθωτο. Με τις πρώτες ναυτικές συμπλοκές στις 18 Οκτωβρίου του 1912, κυβερνώντας το τορπιλοβόλο 11, κατάφερε να εισέλθει στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός και να βυθίσει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ», τρομερό επίτευγμα για εκείνη την εποχή.

Με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, όλοι οι κάτοικοι του Συνοικισμού Βότση τον τιμούν και τον ευγνωμονούν για τη μεγάλη συμβολή του στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.


 

 

Επιστροφή