Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου 2012 , Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου 2012 , Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή


Ο περιζήτητος δεξιοτέχνης του λαούτου θα μας ταξιδέψει στους παραδοσιακούς ήχους της Κρήτης με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Στην δεύτερη  του εμφάνιση στην Κεντρική Πλατεία Μουσική Σκηνή μαζι με την παρέα του ζωντανά επι σκηνής με όλα τα κομμάτια της μουσικής διαδρομής του.


Μαζί του από το Ηράκλειο στα Τρίκαλα, ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστα και στο τραγουδι.
Πόρτες ανοιγουν:21:00 - Έναρξη: 21:30
Εισιτήρια 10 Ευρω



ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ - σύντομο βιογραφικό

O Γιώργης Ξυλούρης (‘Ψαρογιώργης’) είναι ένας επιφανής ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο λαούτο, το αγαπημένο του μουσικό όργανο, και ερμηνευτής των στίχων που χαρακτηριστικά συνοδεύουν τις ιδιαίτερες αυτές μελωδίες, χρεώνεται ως ο ανανεωτής της Κρητικής μουσικής παράδοσης, ο συνδετικός κρίκος του Ψαραντώνη και της παραδοσιακής λύρας και του σύγχρονου ήχου.

Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη βαθειά μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, θείος του, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής του και συνέβαλε δραστικά στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, μοναδικός στο είδος του, συνεχίζει να οδηγεί την παραδοσιακή μουσική σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, ενώ ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, είναι διακεκριμένος λαουτιέρης.

Ο Ψαρογιώργης, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο Γιώργης, με το χάρισμα της πλούσιας κληρονομιάς αποδίδει τις μελωδίες στο λαούτο με καινοτόμες ερμηνείες. Χρησιμοποιώντας το κρητικό λαούτο στον πιο ασυνήθιστο ρόλο του, το έχει μετατρέψει σε ένα κεντρικό μελωδικό όργανο που πλαισιώνει και στολίζει το τραγούδι και καθιστά εντονότερο το ρυθμό.




Δείτε video:

 

 

Επιστροφή