Τρίκαλα - Mουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2012»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τρίκαλα - «Τσιτσάνεια 2012»

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 011-09-2012 το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2012», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με δωρεάν είσοδο για όλους τους πολίτες.

Μια πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν όσων χάθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς και ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, αλλά και στους τρικαλινούς δημιουργούς που επηρεάστηκαν από αυτά τα γεγονότα.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Μύλο Ματσόπουλο κατακλύστηκε στην κυριολεξία από κόσμο, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελένη Αργυροπούλου, Ντίνος Μπάρδας, Γιώργος Τσίγκας, Χρήστος Γακόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Καρδίτσας Κόκαλη Κουβέλη, εκπρόσωπος της ΣΜΥ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και του Νομού Τρικάλων.

Η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης με σεβασμό στην παράδοση και άρτια εκτέλεση απέδωσε τον πλούτο της μικρασιατικής μουσικής και την μεγαλοπρέπεια του Βυζαντινού Εσπερινού του Απόστολου Καλδάρα και της Μικράς Ασίας δημιουργώντας μια μουσική πανδαισία.

Η γιαγιά με το μύθο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, η παραμάνα στα βάθη της Ανατολής, ο κύριος και η κυρία Ναυάρχου, ο Δήμαρχος της Σμύρνης, ο κουλουρτζής με το νερουλά, οι ζεϊμπέκηδες, το συμπεθεριό και η προσφυγιά μετέφεραν το κοινό σε άλλες εποχές.

Τους ρόλους ερμήνευσαν με υπευθυνότητα και αρτιότητα οι χορευτές και τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων,  του Κέντρου Χορού Τρικάλων «Τρίκκη», του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων «Ασκληπιός», του Δημοτικού Χορευτικού Δήμου Τρικκαίων, και του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Λέρα και σε αφήγηση του Σεραφείμ Ψαρρά.

Το σκηνικό ολοκλήρωνε το αρχειακό υλικό που προβαλλόταν καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης μεταξύ άλλων μετέφερε και τις ευχές για καλή επιτυχία της εκδήλωσης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

«Για άλλη μια χρονιά διοργανώνουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα τα «Τσιτσάνεια» που πλέον μετά από 14 χρόνια συνεχών εκδηλώσεων είναι θεσμός για την πόλη μας και το Νομό μας.

Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν ελάχιστη ένδειξη σεβασμού για το έργο των μεγάλων τρικαλινών δημιουργών και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάσθηκαν για αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση, τα Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή της εκδήλωσης, αλλά και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ.

Ως αιρετή Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχουμε κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη πρωτοβουλιών στον τομέα του πολιτισμού και έχουμε τη βούληση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις όπως τα «Τσιτσάνεια».

Φέτος υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Επειδή η σημερινή μέρα είναι μια θλιβερή επέτειο για τον ελληνισμό του Πόντου αποφασίσαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων να κάνουμε μια εκδήλωση στη μνήμη όσων χάθηκαν πριν από 90 χρόνια στη μικρασιατική καταστροφή.

Σήμερα τραγουδάμε τη μνήμη τιμώντας παράλληλα τους τρικαλινούς δημιουργούς που επηρεάστηκαν από αυτά τα γεγονότα».





Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Το Φιόρο του Λεβάντε» μια παράσταση με πολύ γέλιο από το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σταγών».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

Επιστροφή