Μεγαλειώδης, ιστορική και επετειακή εκδήλωση στη Σπηλιά που γεννήθηκε ο Ήρωας, ο «Γιός της Καλογριάς», Γεώργιος Καραϊσκάκης

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
   Μεγαλειώδης, ιστορική και επετειακή εκδήλωση στη Σπηλιά που γεννήθηκε ο Ήρωας, ο «Γιός της Καλογριάς», Γεώργιος Καραϊσκάκης
 
Φανταστική –υπερβατική  εκδήλωση με την «Δημιουργία» του Χαυδν
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ  Η  ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΣΤΗΝ  ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ


    Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μεγαλειώδης, ιστορική και επετειακή εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε  την περασμένη   Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στις 9 το βράδυ με τεράστια συμμετοχή του κόσμου.  Στόχοs της εκδήλωσης αποτέλεσε η ανάδειξη και προβολή ενός σπάνιου και μοναδικού Ιστορικού και Εθνικού Μνημείου Κληρονομιάς, της Σπηλιάς στην οποία γεννήθηκε ο Ήρωας της Επανάστασης του 1821, ο «Γιός της Καλογριάς», Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827). Η προβολή του συγκεκριμένου Ιστορικού και Εθνικού Μνημείου, είναι τεράστιας αξίας για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Η Ιστορική Σπηλιά του Καραϊσκάκη  ευρίσκεται στον πανέμορφο ορεινό όγκο του Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με καταπληκτική θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο και μπορεί να  συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Σπηλιά  του Καραϊσκάκη  αναμένεται να αποτελέσει βασικό  πυλώνα  τουριστικής, πολιτιστικής  και παιδευτικής  ανάπτυξης της περιοχής. Αυτός ήταν και ο στόχος  της φαντασμαγορικής  εκδήλωσης,  διεθνούς  παραγωγής την οποία επιμελήθηκε ο Διευθυντής  του Διεθνούς  Φεστιβάλ Καρδίτσας Νίκος  Ευθυμιάδης,  και   υλοποιήθηκε την περασμένη   Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022  στον μαγευτικό ορεινό όγκο του Δήμου Μουζακίου, με την συμμετοχή 150 εκτελεστών, μεταξύ των οποίων η  περίφημη 55μελής Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ξεχωριστή βραδιά με μεγάλη συμμετοχή μουσικόφιλου κοινού και από γειτονικές πόλεις. « Επιτελέσαμε ένα Υψιστο Εθνικό καθήκον με το πλέον οικολογικό   μουσικό έργο  που δένει απόλυτα  με τον χώρο»     τόνισε ο Νίκος Ευθυμιάδης στην λήξη  της  συναυλίας.









Στην Ιστορική και επετειακή Συναυλία συμμετείχαν εκατόν πενήντα (150) εκτελεστές προερχόμενοι από την 55μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την 95μελή Χορωδία από Ελλάδα(Καρδίτσα,Μέγαρα,Πειραιάς) και εξωτερικό(Τίρανα και Σκόνδρα) με την συμμετοχή και τη Σχολικής  Χορωδίας του   5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων Αττικής,  τους τρείς  (3) διακεκριμένους σολίστ, την Αγγλίδα υψίφωνο Sophie Gallagher, τον Πολωνό τενόρο  Τomasz  Tracz (νικητές  του Διαγωνισμού  Concorso di Musica Sacra  της Ρώμης)  και τον Ελληνα  βαρύτονο Γιώργο Ματθαιακάκη οι οποίοι ερμήνευσαν εξαιρετικά υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη το κορυφαίο Ορατόριο του μεγάλου Αυστριακού  κλασσικού συνθέτη Ιωσήφ  Χάϋδν, «Δημιουργία», το οποίο αναφέρεται στην Γέννηση–Δημιουργία του Κόσμου. Για πρώτη φορά η περιοχή και το φιλόμουσο κοινό είχε την δυνατότητα να απολαύσει ένα τέτοιο μουσικό έργο, από τα σημαντικότερα της Παγκόσμιας Μουσικής Φιλολογίας, με ένα πολύ σημαντικό, διεθνές καστ  ερμηνευτών.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν  χορωδοί από τα  παρακάτω χορωδιακά σύνολα.
Η  Σχολική Χορωδία  του 5ΟΥ  Δημοτικού  Σχολείου Μεγάρων σε διδασκαλία  Κατερίνας Αβραμίδου
Η   Σχολική Χορωδία  του Μουσικού Λυκείου Τιράνων” Jordan Misja”  σε διδασκαλία Ermira Alliu
Η  Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό την διεύθυνση  του Νίκου Ευθυμιάδη
Η  Χορωδία  “Prenke Jakova” της Σκόνδρασε διδασκαλία Gion Shillaku.
Σημαντική η παρουσία της  Σχολικής Χορωδίας των Μεγάρων που υπερασπίστηκε με την παρουσία της το Ελληνικό Σχολείο  και την Ελληνική Σχολική Χορωδία  σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο, που τα σχολεία είναι κλειστά.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε  με πρωτοβουλία  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, με συνδιοργανωτές  την Περιφέρεια  Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα  Καρδίτσας) και  τον   Δήμο Μουζακίου,  την συμβολή τού Επιμελητηρίου Καρδίτσας    στο πλαίσιο του 40ου  Διεθνούς  Φεστιβάλ Καρδίτσας  και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Δημιουργικής Ευρώπης «Let’s Sing Oratorio Music»  και  υπό την αιγίδα των  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και     Ε.Ο.Τ.
Την εκδήλωση παρουσίασε  εξαιρετικά  ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.












 

 

Επιστροφή