Νέα έκδοση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.: "Το αρματολίκι Ασπροπόταμου και οι Στορναραίοι"

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Νέα έκδοση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.
Θεσσαλονίκη 2023, Εκδόσεις Σταμούλη, σελ. 211

Σε μια νέα πολύ σημαντική ιστορική έκδοση για την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων προέβη ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη της Θεσσαλονίκης.  Πρόκειται για μια βελτιωμένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του Νικ. Γιαννούλη "Το αρματολίκι Ασπροπόταμου και οι Στορναραίοι".



Η νέα καλαίσθητη έκδοση των 211 σελίδων αποτελεί ένα ανάγνωσμα εύληπτο, ιδιαιτέρως ευανάγνωστο, ένα βιβλίο δηλαδή που μπορεί να διαβαστεί απνευστί αφήνοντας μια επίγευση γνώσης και ευχαρίστησης στον αναγνώστη. Στη νέα αυτή έκδοση, που δικαιούται την ιστορικότητα ως αποτέλεσμα εμβριθούς μελέτης και εντρύφησης στις πηγές (πρωτογενείς και δευτερογενείς), όπως αποδεικνύεται από τις παραπομπές και την πλούσια βιβλιογραφία του συγγραφέα, παρέμεινε αναλλοίωτο το ύφος του συντάκτη και η ιδιότυπη γραφή του.

 Έγιναν προσθήκες στα υποσελίδια σημειώματα με ετυμολογικές ερμηνείες, σημασιοδοτήσεις και νέο πληροφοριακό υλικό, με στόχο αποκλειστικά τη βέλτιστη κατανόηση, ιδιαιτέρως εκ μέρους των νεότερων αναγνωστών∙ οι νέες υποσημειώσεις δηλώνονται με αστερίσκο. Εμπλουτίστηκε, επίσης, η έκδοση με εικόνες προσώπων, που εμφανίζονται στο κείμενο, και αντικειμένων, καθώς και με αλφαβητικό κατάλογο των ονομάτων και τοποθεσιών που αναφέρονται. Προστέθηκαν ακόμη  χάρτες και εικόνες διασαφητικοί γεγονότων. Σημαντική προσθήκη αποτελούν οι νέοι χάρτες, των οποίων τα χαρτογραφικά στοιχεία δημιουργήθηκαν πάνω στη βάση σύγχρονων μορφολογικών χαρτών, ώστε να καταδεικνύουν εναργέστερα σημεία του κειμένου, όπως τα όρια του Αρματολικιού, μάχες κ.ά.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Νικ. Γιαννούλης παρακολουθεί τη δράση των Στορναραίων μέσα και έξω από το αρματολίκι του Ασπροπόταμου. Αναφέρει σε ιδιαίτερα κεφάλαια την ονομασία και τα όρια του Αρματολικιού, τις ασχολίες των κατοίκων, τους καπετανέους του Αρματολικιού. Εστιάζει στη δράση του σπουδαιότερου από τους καπετανέους του, του Νικολού Στορνάρη. Παρουσιάζει την πολιτική που ακολουθούσε απέναντι στους Κοτσαμπάσηδες, τον Αλήπασα και τον Ασπροποταμίτικο λαό. Περιγράφει την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη εισβολή των Τούρκων στο Ασπροπόταμο, καθώς και τη συμμετοχή του Νικ. Στορνάρη στην πολιορκία του Μεσολογγίου και τον θάνατό του.

Τέλος σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στορνάρη μέσα από τη δράση του. Παραθέτει επίσης σε Επίμετρο ονόματα Ασπροποταμιτών που συνέδραμαν τον αγώνα με την αγωνιστική δράση τους ή με οικονομικά μέσα. Αξιόλογα είναι και τα έγγραφα, που παρατίθενται, τα περισσότερα γραμμένα από τον ίδιο τον Στορνάρη, όπου εκτίθενται οι σκέψεις και οι αγωνίες του αγωνιστή και αποκαλύπτεται εναργέστερα ο χαρακτήρας του και η προσωπικότητά του. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα πολυσέλιδο ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμίων, τα οποία αναφέρονται στο κυρίως κείμενο, καθώς και με την έντυπη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας και εκείνη, ηλεκτρονική και έντυπη, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιμέλεια.

Το βιβλίο του Νικ. Γιαννούλη Το αρματολίκι του Ασπροπόταμου και οι Στορναραίοι έχει ενταχθεί στη σειρά των αυτοτελών εκδόσεων του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. «Κείμενα και Μελέτες» με αριθ. 22 .


ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Βασ. Όλγας 4  - 421 31 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ. 24310 – 71679
Ηλεκ. Ταχ.: filostrikalon@gmail.com


 

 

Επιστροφή