Το βυζαντινό κάστρο του Γριζάνου και το πέτρινο γεφύρι του Κεραμιδίου

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το βυζαντινό κάστρο του Γριζάνου και το πέτρινο γεφύρι του Κεραμιδίου

Ένα μοναδικό αφιέρωμα σε ιστορικά μνημεία του Δήμου Φαρκαδόνας όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα το «ΕΘΝΟΣ».

Με ένα εξαιρετικό και πλούσιο αφιέρωμα η Αθηναϊκή Εφημερίδα επικέντρωσε την προσοχή της στο Κάστρο του Γριζάνου, όπως εξίσου και στο γεφύρι του Κεραμιδίου.

Δυο ιστορικά μνημεία της περιοχής μας στα οποία σκιαγραφείται η Ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.


Το βυζαντινό κάστρο του Γριζάνου

 

«Θα μας δείξετε τον δρόμο για το κάστρο;», ρωτήσαμε στην πλατεία του χωριού Γριζάνο έναν ντόπιο. 

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστικά ευγενική: «Περιμένετε ένα λεπτό να κλείσω το μαγαζί και θα σας πάω εγώ, γιατί δεν θα το βρείτε εύκολα…». Στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο και μας έδειξε τη διαδρομή που έπρεπε ν” ακολουθήσουμε. 



Λίγο έξω από το χωριό αφήσαμε τον επαρχιακό δρόμο και βρεθήκαμε να πατάμε σ” έναν ανηφορικό χωματόδρομο που έδειχνε να μην οδηγεί πουθενά. 

Καλύψαμε περίπου 3 χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα προσέχοντας τις κοφτερές πέτρες που θαρρείς και είχαν φυτρώσει στο οδόστρωμα και φτάσαμε στην είσοδο του κάστρου.

|

Παντού ερημιά και εγκατάλειψη. Παρ” όλα αυτά, τα βυζαντινά τείχη έδειχναν γεροδεμένα, στιβαρά, έτοιμα όπως πάντα ν” αντέξουν τον χρόνο και τη μανία των καιρών. Αν και τμήμα τους έχει καταρρεύσει, η όψη του κάστρου δεν έχει αλλοιωθεί, πράγμα, όμως, που δεν εμποδίζει τυχοδιώκτες τυμβωρύχους και «κυνηγούς» θησαυρών να σκάβουν κατά καιρούς στα θεμέλια, προξενώντας σημαντικές επιπλέον καταστροφές.



Τα πρώτα οχυρωματικά έργα του κάστρου του Γριζάνου πιθανόν να έγιναν τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, με σκοπό να εμποδίσουν τις εισβολές των Σλάβων που ρήμαζαν τη Θεσσαλική πεδιάδα. Αργότερα, οι Φράγκοι και έπειτα οι Τούρκοι, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα θέση του, θωράκισαν την άμυνά του. Από τούτες τις στράτες του Πηνειού και τα γεφύρια του περνούσαν οι αγωγιάτες με τα καραβάνια τους φορτωμένα με κάθε λογής πραμάτεια, αλλά και οι κτηνοτρόφοι όταν μετακινούσαν τα ζώα τους από τα χειμαδιά του κάμπου προς τα βοσκοτόπια του Ασπροπόταμου και της Αργιθέας. 

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την Τουρκοκρατία το κάστρο του Γριζάνου, καθώς είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, δεν εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε όρθιο πάνω από χίλια χρόνια.

Το Πέτρινο Γεφύρι του Κεραμιδίου



Το γεφύρι του ποταμού Ενιπέα βρίσκεται κοντά στο χωριό Κεραμίδι και είναι κτίσμα του 13ου ή κατ” άλλους του 16ου αιώνα. 


Αν και παροπλισμένο πλέον, είναι εύκολα προσβάσιμο από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Παλαμά.


Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Save

Πηγή: viewsofgreece.gr

 

 

Επιστροφή