Μενέλαος Απ. Καταφυγιώτης (Τρίκαλα 1926 - Νέα Υόρκη Η.Π.Α. 1997)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης (Νέα Υόρκη 1987)

Ο κορυφαίος Τρικαλινός γλύπτης και ζωγράφος Μενέλαος Απ. Καταφυγιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιουνίου 1997 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1926. Το 1946 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ευτύχησε να έχει δασκάλους τους Γεωργιάδη, Μόραλη, Τόμπρο κ.ά.

Αποφοίτησε το 1954. Έκτοτε ήταν τακτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έλαβε μέρος στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του Ζαππείου (1954, 1956, 1958), καθώς και σε πανελλήνιους διαγωνισμούς έργων.


Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης (Νέα Υόρκη 1987)


Φιλοτέχνησε τις προτομές του παπα-Θΰμιου Βλαχάβα (1954, Κεντρική Πλατεία Τρίκαλα), του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου (1955, ομώνυμη πλατεία - Τρίκαλα), του Γρηγόρη Λιακατά (1956, Κλεινοβός), του Γεωργίου Καραϊσκάκη (1960, Κεντρική Πλατεία Τρίκαλα και Μαυρομάτι Καρδίτσης), του μητροπολίτη Δωροθέου (1959, Πλατεία Μακαρίου-Τρίκαλα), της Ελένης Ζωγράφου (1960, αυλή Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων), του Τρικαλινού ποιητή Κλαύδιου Μαρκίνα (1967, Πλατεία Ρήγα Φεραίου - Τρίκαλα) και πολλά άλλα μνημεία και ηρώα.

Δικά του έργα επίσης είναι το μαρμάρινο τέμπλο του ναοΰ του Αγίου Αθανασίου (Μπάρας) στα Τρίκαλα και ο ζωγραφικός διάκοσμος του Δημαρχιακού Μεγάρου Τρικάλων.

Το 1974, σε πανελλήνιο διαγωνισμό, πήρε το βραβείο για την κατασκευή του Μνημείου Πεσόντων κατά την Κατοχή Σιδηροδρομικών, αλλά δεν δόθηκε εντολή για την κατασκευή του έργου λόγω ελλείψεως χρημάτων! Το 1957, μαζί με άλλους καλλιτέχνες που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας, αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής που έγινε στη Μόσχα. Εκεί βραβεύτηκε και προσκλήθηκε επισήμως να επισκεφτεί την τότε Σοβιετική Ένωση για έναν μήνα.Ο γλύπτης Μεν. Καταφυγιώτης ενώ φιλοτεχνεί την προτομή του παπαθύμιου Βλαχάβα (1954).
 

Το 1958 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση της Βιέννης.

 Το 1960 μετέβη στη Βραζιλία, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες δημιουργίας της νέας πρωτεύουσας της, της Μπραζίλια.

Το 1962 πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου παντρεύτηκε με Αμερικανίδα με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Κίμωνα. Στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα, δημιούργησε δική του γκαλερί και φιλοτέχνησε σπουδαία έργα.

Μεταξύ αυτών και οι μαρμάρινες προτομές του Ιπποκράτη (1991), που στήθηκαν στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Ρίτσμοντ και του Μιλγουόκι στην πολιτεία του Ιλινόις των Η.Π.Α., και για τις οποίες δημοσιεύτηκαν στις αμερικανικές εφημερίδες διθυραμβικές κριτικές από τους τεχνοκριτικούς.
Για το έργο του έχει επίσης τύχει τιμητικής διακρίσεως στις Η.Π.Α.

Το 1986-87 ήρθε στα Τρίκαλα, όπου φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του Δημαρχιακού Μεγάρου και εξέθεσε έργα του σε έκθεση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων.
Έργα του κοσμούν πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. κ.α.
Τα Χριστούγεννα του 1987,

ο Μενέλαος Καταφυγιώτης, καθώς ανέβηκε να κλαδέψει ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη, έπεσε και υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη στη σπονδυλική του στήλη.

Το γεγονός αυτό τον κατέβαλε ψυχικά και έκτοτε, μολονότι ερχόταν στην Ελλάδα, δεν επισκέφτηκε ποτέ τα Τρίκαλα.

Για τον λόγο αυτόν δεν πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η σχετική εκδήλωση προς τιμήν του, την οποία είχε προγραμματίσει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για να του απονείμει το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων 1987», το οποίο του επιδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1989 στα Καμένα Βούρλα.

Από τις 19-12-1989 είχε ανακηρυχθεί ομόφωνα επίτιμο μέλος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Το 1990 φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το νέο μετάλλιο που επιδίδεται από τότε σε όσους τιμώνται με το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων», ενώ χάρισε στη «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη-Φ.Ι.ΛΟ.Σ.» έναν θαυμάσιο πίνακα ζωγραφικής (τρίπτυχο) με τον τίτλο «Τυρνιώτικα σπίτια», που είναι έργο του 1950.

Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλός πατριώτης, αλλά και ένας μεγάλος καλλιτέχνης με παγκόσμια αναγνώριση· με το έργο του τίμησε τη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, τα οποία υπεραγαπούσε και σκεφτόταν συνεχώς σ’ όλη του τη ζωή.


Το ψήφισμα που εξέδωσε ο ΦΙΛΟΣ τρικάλων μετά το θάνατό του:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του διακεκριμένου Τρικαλινού γλύπτη και ζωγράφου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΗ, ο οποίος ήταν επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1)    Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

2)    Αντί στεφάνου να προσφέρει στο Γηροκομείο Τρικάλων το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών.

3)    Το παρόν Ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στο περιοδικό «Τρικαλινά».
Τρίκαλα, 18 Ιουνίου 1997

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Γεν. Γραμματέας Ευαγγελία Γουγουλάκη

Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Νημάς

Κράτα το Κράτα το

Πηγή: ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ

 

 

Επιστροφή