Επίθεση κατά της... χρυσής επίδειξης ! - Τρίκαλα - Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 1913 !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Επίθεση κατά της... χρυσής επίδειξης ! - Τρίκαλα - Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Επικαιρότητα αποκτά, μία εντυπωσιακή κίνηση, που εκδηλώθηκε πριν εκατό χρόνια σαν σήμερα και είχε ως στόχο την επίδειξη των γυναικών της εποχής εκείνης, να επιδεικνύουν την …χρυσαφένια επένδυση της αγάπης των ανδρών τους...Καθώς οι καθιερωμένοι πια, εδώ και πολλά χρόνια ετήσιοι χοροί –παράλληλα και με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας -φορέων, οργανώσεων, συλλόγων κι ιδιαίτερα ετεροδημοτών, πού αποτελούν μεγάλο κομμάτι της τοπικής μας Τρικαλινής κοινωνίας, επικαιρότητα αποκτά, μία εντυπωσιακή κίνηση, που εκδηλώθηκε πριν εκατό χρόνια σαν σήμερα και είχε ως στόχο την επίδειξη των γυναικών της εποχής εκείνης, να επιδεικνύουν την …χρυσαφένια επένδυση της αγάπης των ανδρών τους  στην γυναικεία φιλαρέσκεια, που βέβαια δεν έλλειψε και δεν θα λείψει, αφού συμπορεύεται και με την θηλυκότητα και την ψυχοσύνθεση του –κακώς πια- αποκαλούμενου ασθενούς φύλου.

Η διαφορετικότητα  όμως του 1913,που άρχισε εκείνη η αρσενική επιθετικότητα κατά της επίχρυσης θηλυκότητας και αποκορυφώθηκε το 1914, την δικαιολογεί ίσως απόλυτα.

Αφού ήταν τα χρόνια  που   ο απόηχος  απ΄ τις μαίνοντα μάχες των Βαλκανικών πολέμων ηχούσε ακόμα στα αυτιά των  χιλιάδων ανδρών, που επί μήνες   βρίσκονταν στο μέτωπο, πολεμώντας νικηφόρα τους Τούρκους.

Και κάπως έτσι…επιθετικά και απόλυτα συνδεδεμένη με εκείνη την επικαιρότητα,  ξεκίνησε κι΄ αυτή η ιστορία αποκήρυξης του χρυσού κι επίχρυσου, που προβάλλονταν, μέσα  απ΄ τους παραδοσιακούς χορούς, ιδιαίτερα στα γύρω χωριά, σε ημέρες όμως που η επίδειξη αυτού του έστω επιφανειακού πλούτου, στα μετόπισθεν των νωπών  πολεμικών επιχειρήσεων, όπου έρευσε το αίμα των παλικαριών, προκαλούσε οπωσδήποτε αντιδράσεις.

                                 ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΑΡΞΑΣΘΑΙ…
 

Το έναυσμα αυτού του…πολέμου κατά των χρυσοποίκιλτων γυναικείων στολιδιών, δόθηκε από τα Μεγάλα Καλύβια, το χωριό με την μεγαλύτερη παράδοση στους πανηγυριώτικους χορούς, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα δε στην εφημερίδα «Θάρρος» δημοσιεύτηκε η παρακάτω χαρακτηριστική επώνυμη επιστολή:


                
                        

                                   Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΖΑΒΛΑΝΙΑ

Αλλά αφού η θρυαλλίδα μπήκε, η έκρηξη ήταν αναπόφευκτη. Έτσι τους  Μεγαλοκαλυβιώτες, ακολούθησαν, με την ίδια… επιθετικότητα και  οι άνδρες των Ζαβλανίων (Ζηλευτής), όπως καταγράφεται έπειτα από τρεις ημέρες:

                                           

                                  ΚΑΙ ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ» ΤΩΝ ΡΑΞΙΩΤΩΝ…

Τέλος, η πρώτη αυτή φάση της επίθεσης κατά του …χρυσού στολισμού των γυναικών στους χορούς - που είχε βέβαια και συνέχεια- έκλεισε με ένα θεαματικότερο και πειστικότερο τρόπο, από πλευράς Ραξιωτών, οι οποίοι υπέγραψαν «συμφωνητικό» ότι θα βάλουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στο χορευτικό στολισμό των γυναικών τους, προς τους όρους δε αυτούς μάλιστα, έπρεπε να συμμορφωθούν και οι τυχόν ετεροδημότες συμμέτοχοι στο πανηγύρι τους !

              
Όλα όμως αυτά, φαίνεται ότι ίσχυσαν, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, γιατί οι γυναίκες εκ φύσεως φιλάρεσκες, επέβαλαν την …μάχη των κοσμημάτων.

Η Λυσιστράτη τού Αριστοφάνη  άλλωστε, είναι μια διαχρονική μορφή ακτύπητης γυναικείας αμφισβήτησης της ανδρικής θέλησης…  
   

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Νίκος Μουτσίκας
moutsikas@ktyp.gr

Κράτα το

Πηγή: ΤΥΠΟλάτρης

 

 

Επιστροφή