Μια ματιά στον τοπικό τύπο εξήντα χρόνια πριν...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μια ματιά στον τοπικό τύπο εξήντα χρόνια πριν...


Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, εξήντα χρόνια πριν, Φεβρουάριος του 1953 που εκτός από το στοιχείο του απίθανου και περίεργου, μπορούν να έχουν μία ταύτιση και με την  σημερινή ειδησεογραφική επικαιρότητα.

               


ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ…ΗΛΙΚΙΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΝ


Καθώς η… ξελογιάστρα Άνοιξη, άρχισε κι εφέτος να στέλλει τα μηνύματά της στην προσμονή των βαρυντυμένων ακόμα ανθρώπων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες ειδήσεις, πού σηματοδότησαν αυτό που υμνήθηκε από καταβολής κόσμου, τον έρωτα, τον φτερωτό γιο της Αφροδίτης, εμφανίζοντάς τον ανίκητο στις μάχες με ηλικίες, κοινωνικά ταμπού και θρησκευτικούς και οικογενειακούς θεσμούς. Όπως αυτές οι νίκες του, καταγράφηκαν ως αλληλοαπαγωγές, ένα κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλη συχνότητα, πριν μερικά χρόνια, που ίσχυαν πολύ αυστηρότεροι νομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί στην νομιμοποίηση ερωτικών σχέσεων.
Όταν ένας 42χρονος χήρος και μία 35χρονη συγχωριανή του, ενώ μπορούσαν να κάνουν νόμιμο γάμο, προτίμησαν τον …ρομαντικότερο κι οικονομικότερο δρόμο της απαγωγή τους κοινή συναινέσει:
                                
             
Ο ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ ΣΚΗΝΙΤΗΣ ΚΙ΄ Η ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΑ

Διαφορετικές όμως υπήρξαν οι συνθήκες και παράνομος ο ερωτικός δεσμός, που οδήγησε στην αλληλοαπαγωγή ενός 47χρονου τσοπάνη και της 17χρονης ωραίας κουμπαρούλας του
με άσχημη, όπως ήταν φυσικό, κατάληξη. Οι λεπτομέρειες του…βουκολικού αυτού έρωτα,
παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά μεταφέρονται ανώνυμα, για ευνόητους λόγους:

                                  

                  
ΚΑΙ ΜΙΑ…ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ

Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα του ανίκητου έρωτα, όπως αυτός εκφράζεται με τις αλληλοαπαγωγές ερωτευμένων ζευγαριών, μεταφέρεται και η περίπτωση δυο  νεαρών υπάρξεων, η λίγο περιπετειώδης  απαγωγή των οποίων, απασχόλησε την τοπική ειδησεογραφία πριν εκατό και πλέον χρόνια, αφού συνέβη στις 23 Νοεμβρίου 1909:


                                  

                  
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Πολύ συχνά γίνεται λόγος, για περιστατικά άσκησης βίας μεταξύ μικρών μαθητών, στο χώρο του σχολείου. Να όμως που το φαινόμενο της…σχολικής βίας δεν είναι καθόλου σημερινό, αφού και πριν πολλές δεκαετίες, ένα τέτοιο γεγονός, καταγράφηκε στην τοπική ειδησεογραφία:

                 

                       
ΚΑΙ ΕΝΑΣ…ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Κατά την διάρκεια του μεγαλοϊδεατισμού, που προσπαθούσε να απαλύνει τις μεγάλες πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής, ακούγονταν…η προφητεία ότι ένας εξαδάκτυλος βασιλιάς και μάλιστα ακούων στο όνομα Κωνσταντίνος, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση πάλι της Βασιλεύουσας του Βυζαντίου, από τα χέρια των Τούρκων. Αν όμως, αυτό το μεγάλο όραμα δεν έχει-μέχρι τώρα τουλάχιστον- πραγματοποιηθεί, το βιολογικό φαινόμενο της γέννησης ανθρώπων-και των δύο φύλων-στην Ελλάδα, με έξι δάκτυλα είναι μεν πολύ σπάνιο, αλλά εμφανίζεται κάπου-κάπου, για ν΄ απασχολήσει την δημοσιότητα. Πάντως μεγάλη εντύπωση προκάλεσε, προ εξηκονταετίας, η ύπαρξη ενός 18χρονου νεαρού βοσκού σε χωριό τού νομού μας, ο οποίος είχε γεννηθεί, ούτε με έξι, ούτε με δώδεκα, αλλά με 24 δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια του, απολύτως φυσιολογικά! Και να η σχετική είδηση σε τοπική εφημερίδα της εποχής εκείνης, δίχως οποιαδήποτε γνωστή συνέχεια:

                                        
Πηγή: ΤΥΠΟλάτρης

 

 

Επιστροφή