Ένα Πάσχα των Τρικκαίων με... γλέντια, μαχαιρώματα, ραβδισμούς και... λιθοβολισμούς !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πάσχα Τρικκαίων με... γλέντια, μαχαιρώματα, ραβδισμούς και... λιθοβολισμούς !

Πριν ακριβώς 110 χρόνια 18 Απριλίου 1910
Ήταν μία "ζωντανή" Πασχαλιά...Αξιοσημείωτα δημοσιεύματα της εφημερίδας “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ” των Τρικάλων τις ημέρες του Πάσχα 18 Απριλίου 1910 μας μαρτυρούν πως η ειδησεογραφία των ημερών εκτός από πασχαλινά μηνύματα και περιγραφή του "κλίματος" στην πόλη, είχε και… αστυνομικό ρεπορτάζ.

Καθώς φαίνεται, η "ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΓΡΑΦΩΝ" που έρεε άφθονη στο πασχαλινό τραπέζι και τα γλέντια, "έθυσεν αρκετά τους συμπολίτας εις τον βάκχον"... 
Τα "αποτελέσματα, επεισόδια με ξυλοδαρμούς και τραυματίες.!

Τα... "προεόρτια" στον επιτάφιο της Μητρόπολης
Πρωταγωνιστές του επεισοδίου, δύο μαθητές του Γυμνασίου και μάλιστα "εκ των καλλιτέρων οικογενειών" οι οποίοι αλληλοερραπίσθησαν υπό τα όματα πολλών ανθρώπων" !
Μαχαιρώματα, ραβδισμοί και... λιθοβολισμός !
"Δεν ήτο δυνατόν να παρέλθουν αι ημέραι αύται χωρίς να χυθεί και ολίγον αίμα"...!Εν τω προαστείω Αγία Μονή
Εν τω χωρίω ΠυργετόςΚαι... ενταύθα !

Στα Τρίκαλα, ο Αρίφ την τραυματίζει εις την κεφαλήν την γραία Μαρία η οποία πετούσε πέτρες στον Απόστολο επειδή  την είχε ραπίσει...!
Η Καλαμπάκα, δεν... πήγε πίσω !

Οι βλάχοι της πόλης γλεντάνε την Πασχαλιά του 1910


Αίσθηση έκανε ο χορός των Ασπροποταμιτών

"Γενόμενος εις τον τόπον της εμποροπανηγύρεως (Τρικκαίογλου) παρουσίασε μεγάλην ζωηρότητα και συγκέντρωσε όλην την πόλιν.
Άν ούτος έλειπεν, ουδέν θα ήτο το δυνάμενον να δείξη ότι διηρχόμεθα ημέρας χαράς"
διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα.

Με βλάχικες ενδυμασίες πεντήκοντα Ασπροποταμίτες και άλλες τόσες δεσποινίδες χόρευαν επί ημέρες συνεχίζει το δημοσίευμα σε γλέντια που την δεύτερη μέρα διήρκησαν ως τις 6 το απόγευμα την δε Τρίτη τους τα χάλασε ο καιρός και το... διέλυσαν στις 5 μ.μ.!
Το χαρακτηριστικό του χορού αυτού όπως "αποκαλύπτει" το άρθρο στη συνέχεια ήταν ότι συγκέντρωνε και πολύ κόσμο "απ' έξω" καθώς είχε και τον χαρακτήρα "νυφοπάζαρου":
"Κατά αυτόν οι νέοι Ασπροποταμίται εκλέγουσι και τας νέας των οποίων βραδύτερον ζητούσι την χείρα" !Από κοντά, και οι έτεροι βλάχοι της πόλης, οι γείτονες "Κουτσομιλιώται""Πάτος" ο χορός στον Άγιο Κωνσταντίνο
Το αδιαχώριτο στα εξοχικά κέντρα των ΤρικάλωνΔεν εύρισκες να καθίσεις σε "Πορτ Αθουρ", "Αύρα", "Περιβολάκι" και "Μαρούγκαινα"...Επιμέλεια: Νίκος Μουτσίκας

 


Διαβάστε και ΕΔΩ αφιέρωμα στο Πάσχα του 1910 στα Τρίκκαλα


 

 

Επιστροφή