Μια κορυφαία πολιτική δεξίωση στα Τρίκκαλα, Ιανουάριο του 1945 λίγο πριν την "Βάρκιζα"

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
ΑποΤΥΠΩματα - Τρίκκαλα

ΑποΤΥΠΩματα - Τρίκκαλα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 1945 - "ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΒΗΜΑ"


Μια πολιτική δεξίωση κορυφαίων στελεχών του απελευθερωτικού αγώνα στα Τρίκκαλα λίγες μέρες πριν την Συμφωνία της Βάρκιζας ( 12 Φεβρουαρίου 1945) όπως την διαβάζουμε στο 11ο φύλλο της εφημερίδας "ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΒΗΜΑ" (όργανο του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας -Α.Κ.Ε.) που εκδόθηκε στα Τρίκκαλα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 1945


Αξιοσημείωτο πως στη δεξίωση αυτή παρευρέθησαν όλες οι αρχές των Τρικάλων (που στην πλειοψηφία τους δεν επρόσκειντο στην αριστερά), δήμαρχος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης, δείγμα των προθέσεων για ενότητα.

Όσα ακολούθησαν βέβαια μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας έφεραν πλήρη ανατροπή και διχασμό, για να έρθει ο εμφύλιος...


ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ του απελευθερωτικού αγώνα

Η Περιφερειακή Επιτροπή Τρικκάλων του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (Α.Κ.Ε.) δεξιώθηκε στα Γραφεία της τα ανώτερα στελέχη του Αγώνα που βρίσκονταν στα Τρίκκαλα καθώς και αντιπροσώπους των τοπικών επιστημονικών συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων.

Κατά τη δεξίωση αυτή που επεκράτησε ένα πνεύμα μεγάλης εγκαρδιότητας μίλησαν οι συναγωνιστές: Στρατηγός Μάντακας της Κ.Ε. του ΕΑΜ, στρατηγός Σαράφης του Γεν. Στρατηγίου, Παρτσαλίδης της Κ.Ε. του ΕΑΜ, Π.Ρούσσος του ΚΚΕ, Ηλ. Τσιριμώκος της  ΕΛΔ, Μαραγκός του ΕΣΚΕ, Στρατής του ΣΚΕ, Κρητικάς της ΔΗΜ. Ένωσης, Καθηγητής Κόκκαλης, η συναγ. Μαρία Σβώλου, Γεωργαλάς πρόεδρος ΕΠΟΝ, Καλαντζής της Κεν. Πανυπ. Επιτροπής, Σίμος της Κ.Ε. της Γ.Α., Αλκ. Λούλης, ο Στρατηγός Νάσης της ΕΠ., Δήμαρχος Τρικκάλων Κλιάφας, ο πρόεδρος του Επαρχ. Συμβουλίου Παπαζαχαρίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρηστοδήμος, του Πανδημοκρατικού Μετώπου Γ. Κλειδωνάς, ο Πρόεδρος του εμπροβιομηχανικού, Επιμελητηρίου Τρικκάλων  Γρηγόρης Δερπανόπουλος.

Όλοι υπεγράμμισαν τους δεσμούς αδελφικής συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των Κομμάτων και οργανώσεων του ΕΑΜ και την ταυτότητα των σκοπών που βρίσκονται στον διεξαγόμενο αγώνα για την Ανεξαρτησία της χώρας και τη δημοκρατική εξέλιξη της ζωής του τόπου.

Αναγνωρίστηκε επίσης και τονίστηκε η μεγάλη συμμετοχή της Αγροτιάς του ΑΚΕ στον απελευτερωτικό αγώνα.

Στη δεξίωση παρευρέθησαν επίσης μεταξύ των άλλων ο Άρης Βελουχιώτης, ο Δεσποτόπουλος, ο Σωμερίτης, ο Στ. Κανελλόπουλος, ο Θανασέκος, ο Χατζηεμμανουήλ, ο Παπαχρήστου, ο Μαστρογιαννάκος, ο Τάκης Παππάς του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικκάλων, ο γραμματέας του ΕΑΜ Τρικκάλων, ο γραμματέας της ΕΛΔ Τρικκάλων, ο γραμματέας και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΑΚΕ Τρικκάλων.

Από μέρους του Π.Γ. του ΑΚΕ εχαιρέτησε τους προσκεκλημένους ο συναγ. Κ.Γαβριηλίδης.Απόφαση του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕ (15/1/1945)
με την οποία το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος συντάσσεται με το ΕΑΜ για μια ομαλή πολιτική μετάβαση στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας.ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 30/1/45

(κλικ επάνω στη φωτο για να διαβάσετε)Φύλλα της εφημερίδας (Ιούνιο  και 26 Ιουλίου του 1944) λίγο πριν οι κατακτητές αποχωρήσουν από την Ελλάδα

(κλικ επάνω στις φωτο για να διαβάσετε)

Φύλλα της εφημερίδας 16 & 26 Νοε 1944 όταν εκδιδόταν στην Αθήνα


(κλικ επάνω στις φωτο για να διαβάσετε)Για το fatsimare

Έρευνα - Επιμέλεια
Νίκος Μουτσίκας

Αποδελτίωση και μεταγραφή κειμένου
Ιώ - Ηλέκτρα Μουτσίκα


Πηγή:
"Ο παράνομος Τύπος στις συλλογές του ΑΣΚΙ"
Μία μελέτη, εμπλουτισμένη με διαγράμματα και βασισμένη σε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και βιβλιογραφία αναφορικά με την εκδοτική παραγωγή του παράνομου Τύπου κατά την περίοδο 1936-1974.
Η εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

 

 

Επιστροφή