Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το ξύλο που έμεινε στην ιστορία! (pics+vid)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το ξύλο που έμεινε στην ιστορία! (pics+vid)

Συμπληρώνονται 39 χρόνια από ένα εκ των πιο επεισοδιακών ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, όπου το σκορ έγινε γνωστό... μετά το τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια και βρήκε νικητές τους «πράσινους»!





Μία ματιά και μόνο στις φωτογραφίες από τις εφημερίδες της εποχής, αρκεί για να καταλάβει κανείς τι συνέβη σε ένα από τα πιο επεισοδιακά «αιώνια» ντέρμπι. Το... ξύλο άλλωστε ανάμεσα στους δύο μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι φαινόμενο μόνο των νεότερων χρόνων, αλλά κρατάει δεκαετίες ολόκληρες.


Εν προκειμένω, το παιχνίδι διεξήχθη πριν από 39 χρόνια! Καλή ώρα, η αναμέτρηση αφορούσε την 4η αγωνιστική (όσες έχουν παιχτεί και στο φετινό πρωτάθλημα) της σεζόν 1977-78, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό σε ένα κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο οποίο είχε γίνει ρεκόρ προσέλευσης κόσμου με 40.000 φιλάθλους να παρακολουθούν τον αγώνα.

Εκείνοι που προηγήθηκαν στο ματς ήταν οι «πράσινοι» με απευθείας χτύπημα φάουλ του Ασλανίδη μόλις στο 11ο λεπτό. Η συνέχεια ωστόσο ήταν άκρως επεισοδιακή. Τα «δολοφονικά» μαρκαρίσματα έδιναν κι έπαιρναν, τα νεύρα στο... κόκκινο και στο 39' έρχεται η πρώτη διπλή αποβολή, για τους Παπαδημητρίου και Κυράστας έπειτα τη μεταξύ τους συμπλοκή. Δεν πέρασαν ωστόσο παρά μόλις δύο λεπτά για να μείνουν με εννιά οι δύο ομάδες, καθώς στο 41' αποβλήθηκαν και οι Σιώκος, Άλβαρεζ για τον ίδιο λόγο!


Στην επανάληψη κατάφεραν τελικά οι «ερυθρόλευκοι» να φέρουν το ματς στα ίσια με τον Κρητικόπουλο στο 69'. Κι ενώ το ματς κυλούσε με το σκορ στο 1-1, στο φινάλε τα αίματα άναψαν για τα καλά. Η αρχή έγινε στο 84' όταν ο Λοσάντα του Ολυμπιακού κόπηκε λανθασμένα -όπως υποστηρίζεται- ως οφ σάιντ κι ενώ έβγαινε τετ α τετ. Στην εκτέλεση μάλιστα του οφ σάιντ ο Παναθηναϊκός έφυγε στην επίθεση, οι παίκτες των γηπεδούχων έμειναν ακίνητοι θεωρώντας ότι ο Γιαννακούλιας ήταν εκτεθειμένος (οφ σάιντ), εκείνος πλάσαρε τον Κελεσίδη κι έγινε το 1-2.

Ο διαιτητής Κρικώνης κοίταξε τον επόπτη κι όταν τον είδε να τρέχει στη σέντρα, κατακύρωσε το γκολ. Έξαλλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, όρμηξαν στον ρέφερι του αγώνα για να διαμαρτυρηθούν και στο κομφούζιο που δημιουργήθηκε, ο Κρικώνης αποφάσισε να το ακυρώσει. Νέο ξέσπασμα, αυτή τη φορά από τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που ήταν σειρά τους αυτή τη φορά να ορμήξουν στον ρέφερι, ακολούθησε ο... κακός χαμός με κλωτσιές και μπουνιές εκατέρωθεν κι ο Κρικώνης αποφάσισε να φύγει στα αποδυτήρια. Υπάρχουν αναφορές δε ότι δεν γλίτωσε κι ο ίδιος από κάποιες... ψιλές.


Ποιο ήταν το πλέον αξιοπερίεργο μέχρι εκείνη τη στιγμή; Οτι ενώ το ματς είχε διακοπή, τόσο οι δύο ομάδες, όσο κι όλη η φίλαθλη Ελλάδα, δεν γνώριζαν το σκορ του αγώνα! Ναι, έχει γίνει κι αυτό σε ντέρμπι των "αιωνίων"!

Ο Ηπειρώτης διαιτητής αποφάσισε τελικά στα αποδυτήρια να κατακυρώσει το γκολ κι όχι μόνο αυτό, αλλά ψευδώς έγραψε ότι σημειώθηκε στο 89' κι έπειτα σφύριξε τη λήξη, ώστε να μην τιμωρηθούν οι δύο ομάδες για διακοπή αγώνα. 

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή