Τόνισαν "όλοι" σε σύσκεψη ότι είναι... "χρήσιμος" ο Ε-65 !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τόνισαν


Στη διευρυμένη συνάντηση εργασίας σήμερα με θέμα "Ευρωπαϊκός  Οδικός Άξονας Ε65" που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων,άπαντες, δήλωσαν... "ετοιμότητα" για τα κατασκευή του έργου.!ΝΑΙ, όλοι "εκφράστηκαν υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής του έργου"...!

Κάντε τον κόπο να διαβάσετε, καταλαβαίνει κάποιος "πολλά" μέσα από τα δελτία τύπου που εξεδώθησαν. (Και... πολλές, πολλές φωτογραφίες βρε παιδάκι μου....!)

Αισιόδοξο πάγματι.!

Ένα πράγμα "μας σώζει".

Να μπούμε σε προεκλογική περίοδο μπας και γίνουν καμμιά 20αριά χιλιόμετρα ακόμη και... "βλέπουμε" με τους... επόμενους.!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ( ΠΕΔ Θεσσαλίας )


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνάντηση εργασίας με θέμα Ευρωπαϊκός  Οδικός Άξονας Ε65 που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων , που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ)  με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε την ικανοποίηση του για την μεγάλη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναφορά στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου οδικού  άξονα  τόσο για τη Θεσσαλία όσο για την χώρα μας γενικότερα.

Τόνισε με έμφαση ότι το σημαντικότερο συμπέρασμα που πρέπει να προκύψει από τη  σημερινή συνάντηση είναι όλοι οι παρόντες που εκπροσωπούν φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης και διαφόρων συλλογικών οργάνων  να συμφωνήσουν στην άμεση κατασκευή του έργου αφήνοντας στο υπουργείο να βρει την βέλτιστη χάραξη του  Βόρειου τμήματος του οδικού άξονα.

 Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ο οποίος και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για τη μελέτη και χρηματοδότηση του Βόρειου τμήματος και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλία καθώς και στις πρωτοβουλίες άλλων Περιφερειών που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες για την εξέλιξη του έργου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου καλωσόρισε  με τη σειρά του την Υφυπουργό κ. Μ. Χρυσοβελώνη και το Γενικό Γραμματέα Υποδομών και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους  δήλωσε ότι όλοι οι φορείς συντεταγμένα θα πρέπει να ενεργήσουν προς μία κοινή κατεύθυνση ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο την άμεση κατασκευή του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.  

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔΘ έδωσε το λόγο στην Υφυπουργό κ. Χρυσοβελώνη  η οποία εξέφρασε με σαφήνεια την πολιτική βούληση του αρμόδιου υπουργείου προκειμένου να προγραμματιστούν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε η κατασκευή του οδικού άξονα Ε65 να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη μορφή και να συνδεθεί το βόρειο με το νότιο τμήμα με τελική κατάληξη τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.  

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δέδες έκανε μία συνοπτική αλλά ουσιαστική αναφορά και περιέγραψε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή και που αφορά στην εξέλιξη του έργου. Χαρακτηριστικά είπε ότι το Νότιο Τμήμα της οδού Λαμία – Ξυνιάδα είναι προγραμματισμένο για χρηματοδότηση και η ένταξή του είναι δεδομένη.  Για το Βόρειο τμήμα της οδού είπε ότι λόγω των περικοπών που έχει υποστεί το ΕΣΠΑ η δυνατότητα ένταξής του είναι  ανέφικτη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες του Βόρειου τμήματος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων .

Οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να τελεσφορήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν αυτό συμβεί τότε το Υπουργείο θα μπορεί να θέσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης τόσο για τις μελέτες και τη χάραξη όσο και για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου.

Μετά την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ο λόγος παραχωρήθηκε στον  εκπρόσωπο του παραχωρησιούχου ο οποίος συμφώνησε εν πολλοίς  με τα όσα περιέγραψε ο κ. Δέδες και δήλωσε την ετοιμότητα για τα κατασκευή του έργου.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλ. ο οποίος αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στις ενέργειες που προηγήθηκαν για την εξέλιξη του έργου κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι να κατασκευαστεί το έργο το συντομότερο δυνατό ανεξάρτητα από το σημείο που ο Ε65 θα συναντηθεί με την Εγνατία οδό. Στη συνέχεια ο πρώην  Υπουργός κ. Καλογιάννης παρουσίασε μια εναλλακτική χάραξη του Βόρειου τμήματος λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα μια σημαντικής συνεργασίας από μια ομάδα επιστημόνων. Η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Καλογιάννη προκάλεσε αντιδράσεις από μία μερίδα των παρευρισκόμενων Δημάρχων .

Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο Πρόεδρος κ. Γ. Κωτσός λέγοντας ότι εκείνο που πρέπει να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση είναι να τοποθετηθεί με σαφήνεια ο Γ. Γραμματέας  και  η Υφυπουργός για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην εξέλιξη του έργου και πιο συγκεκριμένα η δέσμευσή τους για την μελέτη, χάραξη και χρηματοδότηση του Βόρειου τμήματος. Στη συνέχεια πρότεινε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για την άμεση απεμπλοκή και την εκτέλεση του έργου χωρίς να αναφερθούν στη χάραξη και στο σημείο σύνδεσή του με την Εγνατία οδό . Επί της τοποθέτησης του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Γ. Κωτσού ο Γ. Γραμματέας απάντησε ότι μέχρι τέλους του έτους το αρμόδιο Υπουργείο θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί με σαφήνεια.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Περιφερειάρχες, Πρόεδροι ΠΕΔ ,Δήμαρχοι των Περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας , Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας , Περιφερειακοί  και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας καθώς και εκπρόσωποι  των παραχωρησιούχων.

Από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ)


Από τα Τρίκαλα ξεκινά η ολοκλήρωση του Ε65: «Ο Ε65, ο οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλο του το μήκος».

Αυτό είναι το ομόθυμο συμπέρασμα των 55 αυτοδιοικητικών και βουλευτών που συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Ασκληπιού σήμερα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2016.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο Δημαρχείο Τρικκαίων, στο μέσον της ηπειρωτικής Ελλάδας,
- εκπρόσωποι 4 Περιφερειών,
- 13 Δήμων,
- 2 ΠΕΔ
- 3 νυν, τέως και πρώην υπουργοί,
- 4 βουλευτές,
- 1 γενικός γραμματέας υπουργείου,
- 11 περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι,
ήταν σαφείς:

Ο δρόμος που ενώνει Θεσσαλία, Στ. Ελλάδα, Ηπειρο και δυτική Μακεδονία, πρέπει να κατασκευαστεί οπωσδήποτε. Οι ανάγκες είναι σαφές και συγκεκριμένες, χρονίζουσες, επανειλημμένως διατυπωθείσες και, πλέον, απομένει η ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Και ο παριστάμενος γενικός γραμματέας υπουργείου Υποδομών, κ. Γιώργος Δέδες, έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις. Προηγήθηκε η έκφραση της βούλησης της κυβέρνησης από την υφυπουργό υποδομών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για την κατασκευή του έργου, του τόσου χρήσιμου για τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα, με προεκτάσεις ευνοϊκές για την οικονομία ολόκληρης της χώρας.
Ετσι, ο κ. Δέδες, εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι:

1. Από το 2017 θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το νότια τμήμα του δρόμου, Λαμία – Ξυνιάδα.
2. Το βόρειο τμήμα, Τρίκαλα – Εγνατία οδός, δεν έχει ενταχθεί και απαιτούνται:
α) εξεύρεση κονδυλίων από εναλλακτικές πηγές (λόγω μειωμένου ΕΣΠΑ για υποδομές). Αυτές οι πηγές είναι, δάνειο σε μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την οποία οι συζητήσεις είναι ήδη προχωρημένες, καθώς και κρατική χρηματοδότηση.
β) Εμπειρογνωμοσύνη για τη χάραξη. Η αξιολόγηση θα γίνει από τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, σε συνδυασμό με τη χρηματοδοτική ροή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ Κωτσός, εκφράστηκαν υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής του έργου.
Ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων, με χαρακτηριστική την άποψη του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, για την ανάγκη «να γίνει το έργο και από όπου να ‘ναι» (η χάραξη).

Πολλοί αυτοδιοικητικοί τέθηκαν ενάντια στην πρόταση του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλογιάννη, για μια νέα, τρίτη προτεινόμενη χάραξη του δρόμου, ακόμη νοτιότερα της αρχικής. Τέθηκαν επίσης και τεχνικά ζητήματα από αυτοδιοικητικούς της δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Στ. Ελλάδας.

Πολιτικά ζητήματα τέθηκαν από τους κ. Παπαδόπουλο και Σιμορέλη (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα), τους κ. Σκρέκα, Βλαχογιάννη και Ταμήλο (νυν και τέως βουλευτές της ΝΔ στα Τρίκαλα), τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Λέγκα.
Σημαντικό και το ότι, εκ μέρους του παραχωρησιούχου (ΤΕΡΝΑ) ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γουρζής, τόνισε πως η εταιρεία είναι έτοιμη άμεσα να ξεκινήσει το έργο.

Η τελική απόφαση εκφράστηκε στην απόφαση, ένα σχέδιο Ψηφίσματος να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ψήφισης από όλα τα ενδιαφερόμενα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.

Αυτό το Ψήφισμα θα αναφέρει επί της ουσίας την τεράστια σημασία για την κατασκευή του έργου. Κάτι που τόνισε και ζήτησε και ο κ. Δέδες, ζητώντας από τους παριστάμενους «να βάλουν πλάτη» για να στηριχθεί η διεκδίκηση του έργου. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι δεν είναι σίγουρο πως τα χρήματα θα προωθηθούν στον δρόμο, γι’ αυτό και η στήριξη είναι αναγκαία.
Κάτι που θα εκφραστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και δράση της Αυτοδιοίκησης της μισής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν:
- Οι Περιφέρειες: Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στ. Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας.
- Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων: Θεσσαλίας και Ηπείρου.
- Οι Δήμοι: Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Σοφάδων, Καρδίτσας, Καλαμπάκας, Ηγουμενίτσας, Ορχομενού, Τυρνάβου, Μετσόβου, Φλώρινας, Γρεβενών, Κιλελέρ, Δεσκάτης
- Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας
- Δημοτικοί Σύμβουλοι Τρικκαίων
- το ΤΕΕ / τμήμα Κεντρικής – Δυτικής Θεσσαλίας κα η ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ
- το Επιμελητήριο Τρικάλων
- πολλοί μηχανικοί, κορυφαία στελέχη του ΥΠΟΜΕΔΙ και πάρα πολλοί πολίτες.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων.


Για το fatsimareTo
δεξί μπακ

(Μετά τη σημερινή σύσκεψη νοιώθω ικανοποιημένος, και όσους "εικονίζονται" στις φωτογραφίες τους... ευγνωμονώ.
Εύχομαι κι εσείς, αν όλα πάνε καλά...)

Όχι άλλο... "ΔΟΜΟΚΟ" ρέεεεε !

 
 

 

 

Επιστροφή