Ύμνος στο "καρακιτσαριό" της κεντρικής πλατείας...!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ύμνος στο

...και σε ένα δένδρο που θέλει... "ξήλωμα" !!!


Πάλι με δόση υπερβολής, με φανφάρες και ποιητική διάθεση, αυτή τη φορά γράφτηκε από το γραφείο τύπου του Δήμου ύμνος - ποίημα σε ένα... "δένδρο" της πόλης, τον... «αγαθό γίγαντα» !

Το υπογράφει ο Θανάσης Μιχαλάκης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιστορία του υψηλότερου φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα

«Ζητείται δέντρο ετών 39… ύψους 33 μέτρων… αγέρωχο, για χριστουγεννιάτικο στολισμό»

Αυτή θα ήταν η αγγελία του Δήμου Τρικκαίων για το δέντρο που θα αποτελούσε το κομβικό σημείο στολισμού και σηματοδότησης της γιορτής των Χριστουγέννων. Αυτό το δέντρο, όμως, υπάρχει!

Είναι το δέντρο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της κεντρικής πλατείας (Ηρώων Πολυτεχνείου) της πόλης. Το δέντρο που ανήκει στην κατηγορία «σεκόβια», «μετακόμισε» στα Τρίκαλα το μακρινό 1977, όντας ήδη σε ύψος 3 μέτρα (είχε… μεστώσει δηλαδή).

Ο τότε Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Κώστας Παπαστεργίου μετέβη στο Δασαρχείο Λαμίας, με τους τότε συμβούλους Γ. Ζωγράφο και Θ. Καλλιάρα.

Μάλιστα ο Δασάρχης θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να μεταφυτευτεί, προσπαθώντας να αποτρέψει έναν πρόωρο χαμό. Αλλά αυτό… μάλλον ήθελε το τρικαλινό χώμα.

Παρότι την πρώτη χρονιά κάπως άργησε να συνηθίσει το κλίμα με τα πολλά νερά, αναγκάστηκε η αρμόδια υπηρεσία να το… κουρέψει, για να πάρει… αέρα. Αμέσως, μετά, έγινε το δέντρο – σύμβολο της πλατείας, ξεπερνώντας σε ύψος τα 33 μέτρα.

 Στις δε παγωνιές των -22 βαθμών Κελσίου το 2001-2002, αυτή η ποικιλία (υπάρχουν κι άλλα ξαδελφάκια του στα Τρίκαλα) άντεξε, χωρίς να πάθει καμία ζημία, όπως δυστυχώς συνέβη με τα χιλιάδες άλλα δέντρα που υπέστησαν την πρωτόγνωρη για τα Τρίκαλα και τη χώρα «επίθεση» πάγου.

Πλέον, το δέντρο αυτό είναι υγιέστατο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την κεντρική πλατεία, στέκει από ψηλά και  παρατηρεί κάθε αλλαγή στην πόλη.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, στολίστηκε για τα Χριστούγεννα, βλέποντας με χαρά να συνοδεύουν την εκδήλωση, μουσικές, φώτα και πλήθος τρικαλινών και επισκεπτών.

Φέτος, η λάμψη του θα κυριαρχήσει ακριβώς μια ημέρα πριν την έναρξη του 6ου Μύλου των Ξωτικών: στις 19:30 της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2016, ο «αγαθός γίγαντας» θα φωτιστεί, θα στολιστεί και θα μεταφέρει το φως του με το άστρο του, σε όλη την πόλη.


Το υψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, θα φωταγωγηθεί για όλους! Πλούσιο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και φέτος από τον Δήμο Τρικκαίων.

Οι τρικαλινοί και οι επισκέπτες των Ξωτικών και των πειρατών θα βρίσκονται στην πλατεία, για μια γιορτή διαφορετική, μια γιορτή που θα δίνει στο δέντρο, τη λάμψη που του αξίζει και στα Τρίκαλα, το φως των ημερών της αγάπης.


Θανάσης Μιχαλάκης
Για το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
ΣΧΟΛΙΟ (μετριοπαθές)
 
Σχετικά με την "ιστορία" του «αγαθού γίγαντα» και της (κακόμοιρης) κεντρικής πλατείας

Όταν φυτεύτηκε η "Αμερικάνα" σεγκόβια στην πλατεία  και τα... "ξαδελφάκια" της σε άλλα σημεία κατά την γνώμη πολλών (και του υπογράφοντος) αποτελούσε την αποθέωση του κιτς, δεν είχαν και δεν έχει καμιά σχέση με δένδρα που φύονται περιοχή, ούτε καν στην Ευρώπη.

Είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν τοποθετήθηκε.

Την ίδια εποχή φυτεύτηκαν και οι πλάτανοι στο Ληθαίο, κι επειδή... περίσσευαν γεμίσαμε και την πλατεία για "σκιά", χωρίς να προβλεφθεί ότι θα γιγαντώνονταν, οι ρίζες θα "τίναζαν" τα πλακάκια της πλατείας και οι φυλλωσιές θα έκρυβαν παντελώς την θέα καταστρέφοντας το ξέφωτο της όμορφης πλατείας που από τότε μοιάζει περισσότερο με αλσύλιο παρά με πλατεία.

Αρχές 1980
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά πως αλλοιώθηκε το περιβάλλον  κάντε μία αισθητική σύγκριση του χθες με το σήμερα


Αρχές του προηγούμενου αιώνα

Αρχές 1980

Επικίνδυνα τα πλατάνια. Οι σεγκόβιες;

Σύμφωνα με γνωμάτευση που έγινε πρόσφατα μετά από ένα μπουρίνι που έπιασε στην πόλη και παρ' ολίγον δεν θρηνήσαμε θύματα από πτώση πλατάνου, αυτά πρέπει άμεσα να κοπούν γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και αποτελούν κίνδυνο.
(Πέραν του ότι είναι ακαλαίσθητα)Με την σεγκόβια που επίσης "γιγαντώθηκε" μήπως πρέπει να γίνει το ίδιο;

Να θυμήσουμε στους νεώτερους (και σε όσους παλαιότερους το αγνοούν) πως πριν λίγα χρόνια ένα άλλο "ξαδερφάκι" μία σεγκόβια που τοποθετήθηκε την ίδια εποχή στο λεγόμενο "τρίγωνο" απέναντι από το Δημαρχείο "κόπηκε" γιατί "έγειρε", ήταν έτοιμη να πέσει με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτή της πλατείας αλλά και αυτή που βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού (βρύση Κύρνα) ποιός μας διαβεβαιώνει πως είναι "υγιείς" και δεν θα πέσουν κάποια στιγμή;
Όσοι δεν γνωρίζουν τους νόμους της φύσης διαπράττουν "έγκλημα"


Όπως διαβάζουμε ο "γίγαντας των δέντρων", η σεγκόβια, ευδοκιμεί στις πλαγιές της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Φύεται σε μεγάλα υψόμετρα μεταξύ 5.000 και 6.000 μέτρων.

Τι δουλειά έχει στον κάμπο των Τρικάλων και αν θα ευδοκιμήσει (και πόσο) σε υψόμετρο 50μ από τη θάλασσα το εξετάζει κανείς;


Ας τον... βαλσαμώσουμε λοιπόν τον «αγαθό γίγαντα» του ποιητή και να τον τοποθετούμε τις γιορτές στην πλατεία για να γράφει ότι θέλει για το... "υψηλότερο  (βαλσαμωμένο") χριστουγεννιάτικο δέντρου στην Ελλάδα (και τα Βαλκάνια)"

Έλεος...


Για το fatsimare

Νίκος ΜουτσίκαςΣχόλιο+

Αφεντικό, να ρίξω κι εγώ ένα... "υπερβολικό" σχόλιο;

Κάθε άρθρο εκφράζει και την ψυχική κατάσταση/τον συναισθηματικό κόσμο του αρθρογράφου - ποιητή.

Όταν το "άρθρο-ποίημα" γίνεται "δελτίο τύπου" μπερδεύεται το πράγμα...

Πως κάνουν τα... παπαδάκια με το "λιβανιστήρι" στον Αρχιερέα που τελετουργεί; Ακριβώς έτσι το "βλέπω" εγώ...

"Ποιητική αδεία" πέραν του... υιού, "λιβανίζεται" με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ο... μπαμπάς για μία ιστορική "γενναία και ηρωϊκή" πράξη να φυτέψει ένα δένδρο στην πλατεία.!


Δεν νομίζω ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Παπαστεργίου να το εγκρίνει ούτε τόχει ανάγκη...
Άλλα πεπραγμένα του (και είναι πολλά) πρέπει να εξάρουμε...

Το σκλι του Μπουζαλή


(Να σου ανέβει γάτα στη... σεγκόβια, να μην την πιάσεις ποτέ...!)


  Κράτα το

 

 

Επιστροφή