Ένας φανοστάτης στα Τρίκαλα με μεγάλη ιστορία...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ένας φανοστάτης στα Τρίκαλα με μεγάλη ιστορία...

Ο φανοστάτης στο Φρούριο Τρικάλων είναι τελικά αυτός στον οποίο κρέμασαν το 1945 τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα;

Μαρτυρίες του Μενέλαου Παπαδημητρίου από την  Αργιθέα Καρδίτσας μέσα από την σελίδα του στο facebook αναφέρονται στον φανοστάτη που τώρα βρίσκεται στο Φρούριο των Τρικάλων ( μεταφέρθηκε εκεί αργότερα από την πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ) και στον οποίο όπως ισχυρίζεται είχαν κρεμαστεί τα κεφάλια των οπλαρχηγών του ΕΛΑΣΔιαβάζουμε μερικές αναρτήσεις του ( facebook ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

Μέρος της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων: Δύο σημεία της είναι παλαιά παλαιά και κρατούν επάνω τους Ιστορία: το ένα είναι το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ- το παραδοσιακό κτίσμα που σώζεται και είναι λειτουργικό και σήμερα και στο ισόγειό του υπάρχει εστιατόριο-καφενείο, συχνά δε εκεί πίνω τον καφέ μου.Το άλλο σημείο είναι απομεινάρι και κρύβει....τα όσα  εκτυλίχθηκαν πριν 67 χρόνια.
Τέτοιες δε μέρες σαν εκείνες να μη ματαζήσει αυτός ο τόπος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να είμαστε όσο γίνεται πιό ήρεμοι και να σεβαστούμε τη θέληση του Λαού, άρα και τον απέναντί μας πολιτικά και κομματικά. Μακριά από προκλήσεις. Μακριά από τη διαίρεση φίλες και φίλοι. Η Πατρίδα μας χωράει και μας θέλει όλους!!!

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ως εκ Καλής Κώμης καταγόμενος αγαπητέ ALEX πιστεύω ότι αρκετά μπορεί και εσύ να γνωρίζεις για εκείνες τις 9 τραγικές μέρες της Ιστορίας στα Χωριά της Αργιθέας και για το χαμό του ΑΡΗ. Συνέπεσαν οι Εθνικές Εκλογές με εκείνες τις μέρες και έκρινα και το έπραξα μη φανερώνοντας το τι είναι το σημείο εκείνο για να μην πυροδοτώ εντάσεις και εμφυσίζω διαιρετικές-εμφυλιοπολεμικές σκέψεις. Εμείς οι παλιότεροι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ανεξάρτητα που ανήκουμε και με τα λόγια μας και με τις πράξεις μας να είμαστε αληθινοί απέναντι στα παιδιά μας.


Ο Δήμος Τρικάλων, επειδή όπως βλεπετε έχει διαβρωθεί ο φανοστάτης, θα πρέπει να μεριμνήσει και να συντηρήσει αυτόν. Όπως και νάχει είναι ένα μνημείο της πόλης και αρχιτεκτονικά και ιστορικά και πρέπει να ζήσει.ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 Πριν λίγες μέρες είχα ανεβάσει μια φωτογραφία μου με μερική άποψη της Πλατείας των Τρικάλων εμφανίζοντας το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ και αφήνοντας κρυφό ένα άλλο ιστορικό απομεινάρι.


Το απομεινάρι εκείνο είναι μέρος από έναν Φανοστάτη όμοιο με τον εδώ φωτογραφημένο ιδίοις χερσίν. Δυο τέτοιοι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΙ ΦΑΝΟΣΤΑΤΕΣ υπήρχαν στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων και ο ένας εξ αυτών στυλωμένος στη βάση που σε εκείνη τη φωτογραφία μου βλέπετε. Δυο υπάρχουν και σήμερα και στολίζουν έναν παραδοσιακό πετρόχτιστο χώρο- πλατεία. Είναι άραγε αυτοί και μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση;


Σε έναν από τους δυο φανοστάτες της Πλατείας κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς οι 5 Αντιστασιακοί Τρικαλινοί νέοι –ανάμεσά τους κι ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Στον ίδιο φανοστάτη στις 18/6/1945 κρεμάστηκαν τα κεφάλια του ΑΡΗ και του ΤΖΑΒΕΛΛΑ. Το ότι παραμένει ακόμα σήμερα στο σημείο η βάση εκείνου του φανοστάτη στο κέντρο της πλατείας αλλά και το ότι στην πόλη των Τρικάλων υπάρχουν και σήμερα ακόμα δύο(2) όμοιοι φανοστάτες σημαίνει πως τα ίχνη από τις υποθέσεις αυτές δεν μπορούν να εξαφανιστούν και δεν πρέπει γιατί η Ιστορία της Πατρίδας μας πρέπει να δίνεται στον Ελληνικό Λαό όπως η αλήθεια είναι και τότε να είμαστε βέβαιοι πως θα κάνουμε λιγότερα ή και καθόλου λάθη.

Παρακαλώ να μείνει μόνο με τον ιστορικό του χαρακτήρα το σημερινό μου ανέβασμα με τις επεξηγήσεις. Την οικογένειά μου ακούμπησε ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ τις τελευταίες μέρες της ζωής του διαβαίνοντας από την ΑΡΓΙΘΕΑ και έχοντας μεταξύ των άλλων συγχωριανών- Ανθηριωτών- πάρει όμηρο και τη Μάνα μου Αικατερίνη με τον αδερφό μου Δημήτρη όταν βρέθηκε στο Ανθηρό στις 10 και 11.6.1945. Δεν τους χάλασε. Και κανέναν από τους άλλους ομήρους. Παρακαλώ να σεβαστείτε τη θέλησή μου και να μην αναπτυχθούν σχόλια για την υπόθεση αυτή. Δεν το κάνω για αναμόχλευση. Απλά για την Ιστορία. Ευχαριστώ!!!


Ντοκουμέντα για την εποχή στο παρακάτω ντοκυμανταίρ


Δείτε video:

 

 

Επιστροφή