1/12/1991 "37α Χατζηπέτρεια 1991" στο "ΑΧΙΛΕΙΟΝ"

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
1/12/1991

Είκοσι δύο ακριβώς χρόνια σαν σήμερα (1/12/2013) ο ΕΜΟΤ πραγματοποιεί την ετήσια πατριωτική, λαογραφική και καλλιτεχνική γιορτή "37α Χατζηπέτρεια 1991" με τη συνεργασία για τέταρτη συνεχή χρονιά του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων στην αίθουσα του Αχιλλείου και ειδικότερα με εμφανίσεις του Δημοτικού Χορευτικού Συγκροτήματος και της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων.


Τα πρώτα "Χατζηπέτρεια" έγιναν το 1954.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, πέρα από τις λαογραφικές περιλαμβανόταν αγώνες δρόμου μέσα στην πόλη αλλά και ποδηλατικός αγώνας Καλαμπάκα - Τρίκαλα, ένας αγώνας - θεσμός που έμελλε να αναδείξει αρκετούς σημαντικούς αθλητές και έβαλε τις βάσεις να δημιουργηθεί και να αναδειχθεί το άθλημα της ποδηλασίας στην πόλη μας.


Μετά από χρόνια μετά την μεταπολίτευση έπαψαν να γιορτάζονται για να αναβιώσουν το 1987 επί Δημάρχου Κ. Παπαστεργίου.

Για την ιστορία τα "Χατζηπέτρεια" ήταν μια γιορτή προς τιμή μαι μνήμη του μεγάλου Τρικαλινού ήρωα Χριστόδουλου Χατζηπέτρου ο οποίος την 1η Μαρτίου 1854 με το στρατό του περνά στην Θεσσαλία.

 
Ο Χατζηπέτρος ήταν ένας γιγαντόσωμος άντρας, υπαρχηγός και συμπολεμιστής του Καραϊσκάκη.
Η καταγωγή του ήταν από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων  (Βετερνίκ τότε)


Την 1η Μαρτίου του 1854 πέρασε, με σημαντική δύναμη, τα τότε Ελληνοτουρκικά σύνορα και συνέπραξε με τους άλλους καπεταναίους, που ειχαν ήδη ξεκινήσει αντάρτικο, εναθαρρημένοι από τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Οι εθελοντές πολλοί, από κάθε πλευρά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που περνούσαν καθημερινώς τα σύνορα προκειμένου να συνδράμουν, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να συγκεντρώσει στράτευμα 3.500 ανδρών.


Προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του σε οδό και πλατεία της πόλης όπου υπάρχει και το άγαλμά του που το φιλοτέχνησε το 1955 ο  συμπολίτης γνωστός γλύπτης Μενέλαος Καταφυγιώτης (φωτο)

 

 

 

Επιστροφή