Παλιές φωτογραφίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Παλιές φωτογραφίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Στις περισσότερες φωτογραφίες κυριαρχεί η φυσιογνωμία του μουσικοδιδάσκαλου και αρχιμουσικού Δημήτριου Βουλευτή του άνθρώπου που ακούραστα και αθόρυβα δούλεψε μέσα από τους κόλπους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων για 16 συναπτά έτη, ενισχύοντας την μουσική παιδεία και αναδεικνύοντας πληθώρα μουσικών ταλέντων της πόλης μας.

Η φιλαρμονική της πόλης των Τρικάλων ξεκίνησε την λειτουργία της το 1886, λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους.

Η επίσημη όμως ίδρυσή της έγινε στις αρχές του 1902 με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικάλων», με βάση τις γραπτές αναφορές στον τοπικό τύπο της εποχής.

Στην καταστροφική πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού τo 1907, που η πόλη θρήνησε πολλά θύματα, καταστράφηκαν οι στολές και τα όργανα της φιλαρμονικής. 

Πολύ σύντομα όμως, τον Ιανουάριο του 1908  και με την βοήθεια και την αγάπη πολλών Τρικαλινών αγοράζονται νέες στολές και όργανα για την φιλαρμονική.


 Αρχιμουσικός αναλαμβάνει ο Αθ. Ζαχαρόπουλος ο οποίος και διακρίνεται στο μέσον της αναμνηστικής  φωτογραφίας που είναι και η παλαιοτέρα που υπάρχει.(1918) 
Από παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1959 στα Τρίκαλα


Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας με τον Αρχιμουσικό Δημήτριο Βουλευτή στις 11 Ιουνίου του 1961 στα εγκαίνια της γέφυρας Γκίκα στα Τρίκαλα. Στην κεντρική γέφυρα Τρικάλων το Αύγουστο του 1959. Ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση από την επανασύστασή της (1957 από τον Δήμαρχο Στέφανο Παλλαντζά), Αύγουστος του 1959 για την επέτειο από την  μάχη στον Γράμμο με νέα όργανα αλλά με πολιτικά ρούχα λόγω της έλλειψης στολών.


Το 1960 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου στο μέσον επάνω ο Αρχιμουσικός Δημήτριος Βουλευτής με τον Χρήστο Λαζαρίκο δεξιά του και τους μαθητές του, Ακρίβο, Σταμουλάκη, Γιαννούλη και Λασπά.


Με τις θερινές στολές στο Στάδιο των Τρικάλων το 1961.

Οι Γάμοι του Φιγκαρό, του Μότσαρτ
Μία από τις αμέτρητες διασκευές για μπάντα από τον Δημήτριο Βουλευτή τον Νοέμβριο του 1961. 

Κράτα το

Πηγή: Οδυσσέας Τράντος - Διαδίκτυο

 

 

Επιστροφή