Ο πλήρης κατάλογος συνδρομητών τηλεφώνου πόλεως Τρικκάλων του έτους 1942 !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο πλήρης κατάλογος συνδρομητών τηλεφώνου πόλεως Τρικκάλων του έτους 1942

Ένας κατάλογος που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και "διαβάζεται" με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Τον δημοσιεύουμε στην στήλη "Ρετρό φωτο & ιστορίες" καθώς διαβάζοντάς τον θα μπορέσει κάποιος να "φανταστεί", να σχηματίσει μια εικόνα για τον τρόπο επικοινωνίας των Τρικαλινών μεταξύ τους αλλά και με τον "έξω" κόσμο καταμεσής της κατοχής...
Τα Τρίκαλα λοιπόν αρχές του 1942 βρίσκονται κάτω από την μπότα των κατακτητών, ωστόσο η όποια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορεί να ανασταλεί...

Μπαίνοντα στο "θέμα" μας σήμερα, το πόσο χρήσιμο ήταν το τηλέφωνο την εποχή εκείνη δεν μπορεί κανείς φυσικά να το αμφισβητήσει, είχε μπεί για τα καλά στην καθημερινότητα και τις ανάγκες του εμπορικού κόσμου και των ελευθέρων επαγγελματιών της πόλης...

Όμως τα λίγα τηλέφωνα που υπάρχουν στις οικίες των Τρικαλινών δείχνουν να μην είναι και πολύ αναγκαίο (ακόμα) για την επικοινωνία μεταξύ τους

 
(Σημειώνουμε ότι στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν δημοσιεύονται τηλέφωνα των αρχών κατοχής που ήταν οι Ιταλοί το 1942, πιθανότατα κυκλοφορούσε άλλος κατάλογος με αυτά)

Διακόσιες σαράντα έξι (246) ήταν εν συνόλω οι τηλεφωνικές συνδέσεις και δεν έχουμε βρει (προς το παρόν) κατάλογο προηγουμένων και επομένων ετών της εποχής εκείνης για να κάνουμε μία σύγκριση για την αύξηση η μείωση των συνδομών κατ' έτος...

Σημειώνουμε πως στο παρόν άρθρο δεν παρουσιάζονται τεχνικές λεπτομέρειες (πχ τρόπος σύνδεσης, κόστος, κλπ), είναι θέμα που θα μας απασχολήσει προσεχώς (1)

Συνδρομητές φυσικά όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες (ενδιαφέρον παρουσιάζει που στεγαζόταν την εποχή εκείνη)

Έτσι βλέπουμε η Νομαρχία να στεγάζεται στην οδό Βύρωνος, το Δημαρχείο στην αρχή της Κονδύλη στην κεντρική πλατεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ομήρου (όπου σήμερα το ΙΚΑ)

H υπηρεσία του τηλεφωνικού κέντρου Τρικάλων και η ΤΤΤ (Ταχυδρομική - Τηλεγραφική - Τηλεφωνική υπηρεσία) των ενιαίων τότε τηλεπικοινωνιών ήταν στην οδό Λαρίσης. (Ο OTE δημιουργήθηκε τo 1948).
 
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι σε μερικές υπηρεσίες δεν αναφέρεται καν η οδός, ήταν σύνηθες τότε, καθώς αυτές καθ' αυτές αποτελούσαν σημείο αναφοράς (Αστυνομία, δικαστικό Μέγαρο)

Ήταν τόσο μικρή η πόλη τότε που όλοι γνώριζαν που είναι, σπανίως δε εχρησιμοποιείτο στον προσδιορισμό της διεύθυνσης ο αριθμός της οδού (αν υπήρχε)


Στον κατάλογο λοιπόν που βλέπουμε παρακάτω εκτός από τις τηλ. συνδέσεις εμπορικών καταστημάτων, διαφόρων υπηρεσιών, ιατρών, δικηγόρων κλπ. διακρίνουμε:

Εννέα φαρμακεία (Ζουρνατζή, Κιοσέ, Κλαπανάρα, Κλειδωνά, Μαυρομματιανού, Οικονόμου, Ρέτου, Σίμου, Χατζοπούλου

Πέντε τράπεζες εκτός της τράπεζας της Ελλάδος (Αγροτική, Αθηνών, Εθνική, Εμπορική, Θεοδοσοπούλου)

Ο κατάλογος "δείχνει" επίσης τις περιοχές της πόλης που ήταν οι πιό "εμπορικές" από πλευράς δραστηριότητας και δεν έχει αλλάξει και πολύ στις μέρες μας...

Τα περισσότερα τηλέφωνα λειτουργούν περί την οδό Ασκληπιού (Βύρωνος,Απόλλωνος,Ιουλ. Αδάμ), Βασιλέως Κωνσταντίνου, Λαρισης, αλλά και στις οδούς του παλιού ιστορικού κέντρου πέριξ της κεντρικής πλατείας που τότε ονομάζετο "4ης Αυγούστου" (Χατζηπέτρου, Στουρνάρα, 25ης Μαρτίου, Σιδ. Μεραρχίας, Καραϊσκάκη)

Οι πιό... "απομακρυσμένες" διευθύνσεις στις οποίες υπήρχαν τηλ. συνδέσεις είναι η οδός Καλαμπάκας (Παντοπωλείο Μάνθου Κοψαχείλη στην "Αύρα"), οδός Αλεξάνδρας, (Επιθεώρηση Δημοτικών Σχολείων) Συνοικία Σαραγίων (Υδραυλικά Έργα Θεσσαλίας), συνοικία Πύργου (Φυλάκιον δημοτικού φόρου) και στην οδό Ελευθερίας, τέρμα Ασκληπιού (Παντοπωλείο Γοργογέτα)
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

(1) Για την "ιστορία" θα πούμε μόνο πως με την έναρξη του πολέµου του ’40, στην Ελλάδα υπήρχαν 45.000 συνδροµητές τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Λειτουργούσαν 42 αυτόµατα τηλεφωνικά κέντρα και 5.500 κοινοτικά τηλεφωνεία.
Στη διάρκεια της Κατοχής τα τηλεφωνικά και τηλεγραφικά δίκτυα και οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις έπαθαν τεράστιες ζηµιές, ενώ οι πληροφορίες ελέγχονταν - διοικητικά και µέσω της λογοκρισίας - από τον κατακτητή.
 
Οι συνδέσεις µειώθηκαν.

Οι υπόλοιπες υπολειτουργούσαν. Ο ασύρµατος, το “χωνί” και ο αντιστασιακός σύνδεσµος µπήκαν στη θέση του ενσύρµατου µέσου, που χάθηκε.

Κι όταν τα στρατεύµατα Κατοχής υποχώρησαν, κατέστρεψαν κι αυτό που είχε αποµείνει ή δεν είχε δηλωθεί.
Ακολούθησε ο Εµφύλιος, που ολοκλήρωσε την καταστροφή κι ερήµωσε την ύπαιθρο. Παράλληλα όµως, άρχισε η αναδιοργάνωση στις τηλεπικοινωνίες, µε τη δηµιουργία του Ο.Τ.Ε.


 

 

Επιστροφή