Ανεβαίνει ξανά στα Τρίκαλα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ανεβαίνει ξανά στα Τρίκαλα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»

Το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας, ανεβαίνει ξανά στην τρικαλινή σκηνή, για μία μόνο παράσταση, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 21:15 στο Πνευματικό Κέντρο.

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νανάκη έλαβε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο φεστιβάλ ελληνικού θεάτρου στην Αθήνα και παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2011 στο θέατρο Εliart στο Βοτανικό.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, η παράσταση ξεκινά ένα ταξίδι στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα Τρίκαλα.


Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας από τον Βασίλη Νανάκη και τον Δημήτρη Τσίκο, σε ένα εκφραστικό, χειμαρρώδη, αφηγηματικό, κείμενο διάρκειας μιας ώρας και κάτι, που κόβει την ανάσα, από την αρχή, μέχρι το τέλος, κατακτώντας το κοινό, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κείμενο στην αρχαϊζουσα γλώσσα, που δεν είναι θεατρικό έργο, αλλά ένα διήγημα, γραμμένο πριν έναν αιώνα.


Η υπόθεση

Ο Κωστής Παλαμάς ονόμασε «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» ονειρόδραμα, που στην ουσία είναι ένα αδιάκοπο πέρασμα από το φανταστικό στο πραγματικό και από τη μεταφορά στην κυριολεξία.
Ο αφηγητής διηγείται την ιστορία του ως παιδί, που παρασυρόμενο από τα λεγόμενα του παππού του, στρατολογείται στην Πόλη ως ραφτόπουλο για να ζήσει το όνειρό του. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξής του στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν οι δυσκολίες και η αδυναμία του να προσγειωθεί στη σκληρή και ανιαρή πραγματικότητα. Επιστρέφει από ένα αναπάντεχο γεγονός στο σπίτι του και εκεί στην εξοχή, πάνω σε ένα ύψωμα, παππούς και εγγονός επιχειρούν τον απολογισμό της ζωής τους. Ό,τι τους ενώνει, πέρα από όλες τις διαφορές, είναι η εμπειρία της καταπίεσης και το όνειρο της φυγής, οι ανεκπλήρωτης επιθυμίες και οι αποδράσεις στο χώρο του μύθου.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Βασίλης Νανάκης
Παίζουν: Βασίλης Νανάκης, Δημήτρης Τσίκος
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Καρανίκας
Κοστούμια: Εβελίνα Δασκαλοπούλου
Μουσική επιμέλεια - Φωτισμοί: Βασίλης Νανάκης
Ζωντανή μουσική - Ήχοι παράστασης: Δημήτρης Τσίκος

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ.
Μαθητικό: 3 ευρώ

 

 

Επιστροφή