Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη - Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη - Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη», συνδιοργανώνουν η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με του Δήμου Τρικκαίων- Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων.

Με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στις 26 Νοεμβρίου 2016, στις 20.00, θα γίνει η πρεμιέρα του προγράμματος με την Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, η οποία θα προβληθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων στο Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος Ματσόπουλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν από τα βιβλιοπωλεία: «Τσιοπελάκου» (Ασκληπιού 15, τηλ. 24310 26967) και «Κηρήθρες» (Γλάδστωνος 13 24310 73931). Ταυτόχρονα θα προβληθεί και σε Κινηματογραφικές Αίθουσες και Πνευματικά / Πολιτιστικά Κέντρα των ακόλουθων 13 πόλεων: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κως, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρος, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίος.
Παράλληλα θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο για τα  δημοτικά σχολεία της πόλης μας παραστάσεις της παιδικής παραγωγής της Λυρικής Σκηνής. Η πρώτη παρουσίαση θα είναι η παραστάτη Καρμενσίτας, μία πρωτότυπη όπερα-μπαλέτο βασισμένη στη μουσική της όπερας Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ.


Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: "Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε ένα νέο άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ελληνικό κοινό, μέσα από το πρόγραμμα προβολής παραστάσεων «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη».

Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια. Συνεπώς, το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης: να ταξιδέψει, να μεταδώσει, και να μεταδοθεί. Στις 26 Νοεμβρίου, η Τραβιάτα του Βέρντι θα προβληθεί σε δεκατρείς πόλεις της χώρας μας. Ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης" .

Η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη.

Η παράσταση της Τραβιάτας που θα προβληθεί στις δεκατρείς πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος "Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη", μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για μια παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο στα πέρατα του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, για την ερμηνεία της σε αυτόν τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη στην Όπερα του Ντάλλας. Η Παπαθανασίου σημείωσε μια σπουδαία ερμηνεία φωνητικά, αλλά και υποκριτικά.

Μαζί της οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό για τις επιτυχημένες ερμηνείες τους. Το καστ συμπλήρωσαν νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες Μονωδοί. Την Χορωδία της ΕΛΣ, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.
 
Οι πόλεις του Δικτύου:
ΑΙΓΙΟ - Δημοτικός Κινηματογράφος "Απόλλων"
ΒΕΡΟΙΑ - Κινηματοθέατρο "Σταρ"
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ("Μικρό Θέατρο")
ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δημήτρης Χατζής"
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
ΚΩΣ - Κινηματοθέατρο "Ορφέας"
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
ΠΡΕΒΕΖΑ - Πολιτιστικό Κέντρο
ΣΕΡΡΕΣ - Δημοτικό Θέατρο "Αστέρια"
ΣΥΡΟΣ - Θέατρο "Απόλλων"
ΤΡΙΚΑΛΑ – Δημοτικός Κινηματογράφος- Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού "Μύλος Ματσόπουλου"
ΤΡΙΠΟΛΗ - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
ΦΛΩΡΙΝΑ - Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα "Θεόδωρος Αγγελόπουλος")
ΧΙΟΣ - Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

 

 

Επιστροφή