Επιστροφή στις αίθουσες και στην παιδική μας ηλικία

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Επιστροφή στις αίθουσες και στην παιδική μας ηλικία

 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Πολυβραβευμένη ισπανική ταινία στην πρώτη προβολή για μια πολλά υποσχόμενη σεζόν

Με έμφαση στις σύγχρονες και βραβευμένες παραγωγές, τις κωμωδίες, την πολυφωνία και την κάλυψη περισσότερων ειδών, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων επιστρέφει. Η σεζόν 2018-19 αρχίζει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στον πάντα φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων, στον μύλο Ματσόπουλου.


Χωρίς και φέτος καμία απολύτως αύξηση στη συνδρομή και το εισιτήριο, η  Κινηματογραφική Λέσχη προβάλλει 22 ταινίες που ψηφίστηκαν και από τα μέλη και τους φίλους της. Φέτος, η χρονιά υπόσχεται και περισσότερες δράσεις, με αποκορύφωμα το 7ο κατά σειρά U made it festival, στις αρχές Ιουνίου του 2019. Η πρώτη φετινή ταινία είναι μια ισπανική παραγωγή επιστροφής στην παιδική ηλικία, συναισθηματικής ενδοσκόπησης και γλυκιάς ανάμνησηςε από έναν κόσμο υπέροχο μα και σκληρό.
Είναι η ταινία ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ της Καταλανής σκονοθέτιδας Κάρλα Σιμόν, που συν τοις άλλοις, απέσπασε και το βραβείο Καλύτερης Πρώτης ταινάις στο Φεστιβάλ βερολίνου το 2017.
ΥΠΟΘΕΣΗ
 Η ισπανίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κάρλα Σιμόν, με αυτό το φιλμ-ντεπούτο σκιαγραφεί το μοναχικό και ανάμικτων συναισθημάτων καλοκαίρι (του 1993) της Φρίντα, ενός μικρού κοριτσιού που πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια της μητέρας του και την προσαρμογή του σε μια νέα οικογένεια, στους θείους της σε ένα χωριό έξω από τη Βαρκελώνη, μακριά από το αστικό περιβάλλον που είχε συνηθίσει να ζει.



ΚΡΙΤΙΚΗ
Η κάμερα ακολουθεί την μικρή πρωταγωνίστρια, που πραγματικά εκπλήσσει με την ερμηνεία της, από το ύψος των ματιών της και έτσι ο θεατής ζει από κοντά και μέσα από τα μάτια του παιδιού το συναίσθημα της απώλειας, της αρχικής ανασφάλειας και των αμφιβολιών που συνήθως τρέφουν τα παιδιά -όταν αλλάζουν περιβάλλον- για τις προθέσεις των μεγαλύτερων. Συνολικά έχουμε μια ταινία ωρίμανσης και προσαρμογής. Η κάμερα στέκεται με τόλμη και ειλικρίνεια απέναντι στα αντιφατικά συναισθήματα της Φρίντα, συμμεριζόμενη τις απορίες της πάνω στην απώλεια, στον έρωτα, στον θεό και στον κόσμο των ενηλίκων. Με τολμηρή αυτοβιογραφική διάθεση, (ξανα)ρίχνεται μαζί με την ηρωίδα της (την οποία ενσαρκώνει μια εννιάχρονη Λάγια Αρτίγκας για πολλά Όσκαρ) στην περιπέτεια του καλοκαιριού του 1993 και της ανακάλυψης των μυστικών του εύθραυστου παιδικού ψυχισμού. Το Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι μας συστήνει ένα νέο μεγάλο ταλέντο του ισπανικού σινεμά στο πρόσωπο της νεαρής Κάρλα Σιμόν σε μια από τις καλύτερες ταινίες που παρουσιάστηκαν στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου.
 

ΒΡΑΒΕΙΑ
Φεστιβάλ Βερολίνου 2017
Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Generation Kplus
 Επίσημη Πρόταση Ισπανίας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
3 ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA από την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου (Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναικείας Ερμηνείας  και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Β’ Ρόλου για τον γοητευτικό Νταβίντ Βερνταγκουέρ (10.000 Χιλιόμετρα)
Βραβείο Καλύτερης Ισπανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ της Μάλαγα
οΒραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Bafici της Αργεντινής.
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ απένειμε στην Κάρλα Σιμόν και το Βραβείο ‘Women in Motion’ Young Talent Award που επιβραβεύει νέες γυναικείες φωνές στον χώρο του κινηματογράφο.

Info
Τίτλος: ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (Summer 1993 – Verano 1993 – Estiu 1993)
Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν
Σενάριο: Κάρλα Σιμόν
Πρωταγωνιστούν: Λάγια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπιες, Μπρούνα Κούζι
Χώρα: Ισπανία
Ετος: 2017
Γλώσσα: Ισπανικά, Καταλανικά
Διάρκεια: 97΄

Πηγή
fermouart.gr, athinorama.gr, myfilm.gr
 
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΓΡΑΦΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ 21:15

 Δείτε το τρέιλερ https://www.youtube.com/watch?v=_Xkwq-wFKJg

 



 

 

 

Επιστροφή