Το βιβλίο που μέσα σε τέσσερις μήνες από την κυκλοφορία του, έφτασε στη Γ’ Έκδοση κι έχει διαβαστεί όχι μόνο στη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και σε Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Ντουμπάι, της καρδιτσιώτισσας συγγραφέως Αποστολίας Κυργιάκη, παρουσιάστηκε και στα Τρίκαλα.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ – τσ’ θκειαζμ τσ’ Φώτους», με ομιλητές τον κ. Χρήστο Κοντό, δημοσιογράφο – εκδότη και την συγγραφέα του βιβλίου.
Το βιβλίο περιέχει αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες καραγκούνικης… τρέλας, γραμμένες στο χαρακτηριστικό ιδίωμα της περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου.
Αυθεντικοί διάλογοι ανάμεσα σε καραγκούνηδες, φράσεις και λέξεις, καταγεγραμμένα σύμφωνα με όσα η ίδια η συγγραφέας έχει ζήσει, αφού κατάγεται από το καραγκουνοχώρι Σταυρός της Καρδίτσας και σύμφωνα με όσα της έχουν μεταφέρει πως συνέβησαν σε άλλες χωριά.
Σκοπός του βιβλίου είναι να μη νιώθουν οι Καραγκούνηδες ντροπή για τη ντοπιολαλιά τους, να τη χρησιμοποιούν για να τη διατηρήσουν ζωντανή στο χρόνο, να βγουν από τα κλισέ, να τονωθεί το αίσθημά τους και φυσικά να γελάσουν οι αναγνώστες, κάτι που γίνεται κατά κόρον, γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη επιτυχία του συγγράμματος.
Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου, είναι η θεια-Φώτω και ο μπάρμπα-Στέφος κι ας… εισβάλλουν ενδιάμεσα διάφορες άλλες θειες και μπαρμπάδες! Στην ουσία, στα πρόσωπα της θειας-Φώτως και του μπάρμπα-Στέφου, συγκεντρώνονται οι χαρακτήρες των ανθρώπων που ζουν στον κάμπο της Θεσσαλίας και όχι μόνο.
Η θεια-Φώτω είναι η μάνα, η γιαγιά, η ξαδέρφη, η σύζυγος, η γειτόνισσα, η συμπεθέρα και αντιστοίχως ο μπάρμπα-Στέφος, ο παππούς, ο σύζυγος, ο πατέρας, ο γείτονας, ο μπατζανάκης κ.λπ. Είναι δύο από εμάς, αλλά… πολλοί και ζουν ανάμεσά μας.
Ο Χρήστος Κοντός αναφέρθηκε στο γλωσσικό ιδίωμα και πως μέσα από το πέρασμα των αιώνων κατάφερε για διατηρηθεί. Τα Νεοελληνικά γλωσσικά ιδιώματα είναι γεμάτα από αρχαίες λέξεις, πραγματικό χρυσάφι, λέξεις προγονικές αλώβητες από το πέρασμα και των πολλών χρόνων και των εχθρών που βρέθηκαν σε αυτόν τον τόπο.
Το γλωσσικό ιδίωμα των Καραγκούνηδων, όπως και τα άλλα ιδιώματα, έπαψε να χρησιμοποιείται στις μέρες μας κυρίως γιατί οι περισσότεροι λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης ντρεπόντουσαν να τα μιλούν και στη συνέχεια φυσικά η καθολική μόρφωση των παιδιών στα σχολεία, η ευρεία κυκλοφορία των εφημερίδων και περιοδικών αλλά και οι μικτοί γάμοι που ουσιαστικά άλλαξαν την σύνθεση των κλειστών κοινωνιών.