«Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου» - Κυριακή, 21η Οκτωβρίου, 10 π.μ. – 2 μ.μ.

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου

Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολισχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλοποιείται την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα η δράση με τίτλο "Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου".

Οι αρχαιολόγοι – μέλη του Συλλόγου και οι εργαζόμενοι στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και ανοίγοντας στο κοινό τις πόρτες μνημείων και χώρων αρμοδιότητάς της. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Στο κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας και στο Κάστρο Τρικάλων θα γίνουν ξεναγήσεις και ενημέρωση των επισκεπτών από αρχαιολόγους, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες – αναστηλωτές και από φύλακες αρχαιοτήτων  της 19ης ΕΒΑ. Τα δύο αυτά κάστρα αποτελούν χώρους που ήδη είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι στο κοινό, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Στο Κουρσούμ τζαμί Τρικάλων, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους  της Εφορείας στην έκθεση κεραμικής της 19ης ΕΒΑ που θα λειτουργεί μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου, και η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από τις συλλογές και τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Παράλληλα θα γίνεται εντός του οθωμανικού τεμένους παρουσίαση σχετικά με τις εργασίες στο «έγκλειστο» οθωμανικό λουτρό στο κεντρικό κτίριο των πρώην ποινικών φυλακών, το οποίο, άγνωστο μέχρι σήμερα, αποτελεί σημαντικότατη ανακάλυψη πανελλαδικής εμβέλειας.

Στην εκδήλωση θα αναδειχθεί το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η σημασία που αυτό έχει στην ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας, στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της χώρας.

Το κοινό θα ενημερωθεί με πληροφορίες κυρίως  για το έργο των αρχαιολόγων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και για τα αποτελέσματά του, αλλά και για το επάγγελμα, τον τρόπο δουλειάς και τις συνθήκες εργασίες του αρχαιολόγου και των εργαζομένων με συναφείς ειδικότητες, δηλαδή συντηρητών, αρχιτεκτόνων-αναστηλωτών, εργατοτεχνιτών, φυλάκων μουσείων και χώρων.

Πληροφορίες: Ε. Ντάφη,  Α. Καλαμίδα:  τηλ. 24310-76647

 

 

Επιστροφή