Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. Από την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. Από την Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

Η ομάδα της « Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων », με  την ακούραστη συμπαράσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή της κ. Στέφανου Νταλάση, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει πως μετά από πολύμηνη ενασχόληση και εντατικές πρόβες, η νέα παράσταση - πρόταση της, οδεύει προς την τελική της ευθεία.
Από το Σάββατο 9 Απριλίου ημέρα της πρεμιέρας και για 9 ακόμα παραστάσεις 10,16,17,23,24/4 και 2,3,6,7/5 και ώρα 21.00 η νέα μας παραγωγή αδημονεί να υποδεχθεί τους Τρικαλινούς φίλους του θεάτρου και όχι μόνο. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ και 5 ευρώ (φοιτητικό- ανέργων) Πληροφορίες –κρατήσεις θέσεων 6986 652425.


Με γνώμονα τα σημεία των καιρών και το ανανεωμένο  καλλιτεχνικό μας ανθρώπινο δυναμικό και προσανατολισμό, επιθυμούμε να συνδέσουμε την ιστορική μνήμη με την σύγχρονη καθημερινότητα, μεταφέροντας τον χώρο της θεατρικής  παρουσίας μας, στο εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης, επιλέγοντας την πινακοθήκη του Θεόδωρου Μάρκελλου ως τόπο παρουσίασης της νέας παράστασης.

Ο χώρος της πινακοθήκης που μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, αποτέλεσε ιδιαίτερη και πολύτιμη καλλιτεχνική στέγη για μας. Το μέρος αυτό που φέρει τα ίχνη της γενναιοδωρίας του Πατρινού ζωγράφου, μπορεί  και ελπίζουμε να αποτελέσει έναν πυρήνα διασύνδεσης του θεάτρου και των άλλων τεχνών με την συλλογική μνήμη και την τοπική παράδοση.


Η παράσταση

Η παράσταση αφορά το θεατρικό έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», μέρος των έργων της τριλογίας της υπαίθρου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Το κείμενο που αποτελεί την επιστροφή του συγγραφέα στο ποιητικό θέατρο και τις ρίζες της σουρεαλιστικής του ταυτότητας, αποτέλεσε για μας τη γέφυρα διασύνδεσης με την ιστορική μνήμη της πόλης των Τρικάλων και την βιομηχανική ιστορία της περιοχής, που καθόρισε  την εξέλιξη της σε  αγροτικό πυλώνα ολόκληρης της χώρας.
Ερευνώντας και μελετώντας την πιθανή σύνδεση της Θεσσαλικής υπαίθρου και  τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτή και ανέδειξαν το αγροτικό κίνημα και την δράση των αγωνιστών του Κιλελέρ και της Τρικαλινής εξέγερσης του 1925, με το έργο και τις αντιστοιχίες της ίδιας περιόδου στην Ισπανική ύπαιθρο και τη δικτατορία του Φράνκο, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή σύμπτωση.
Γεγονότα και ντοκουμέντα
Το έργο είναι γραμμένο το 1936 ( χρονιά της δολοφονίας του συγγραφέα), την ίδια χρονιά που η εταιρεία Henry Boots and Sons Limited, μετέπειτα (ΚΟΜΔΕ), κατασκεύασε για τις ανάγκες των έργων αποξήρανσης της Θεσσαλίας, το κεντρικό της εργοτάξιο στην περιοχή Σαράγια.
Χρησιμοποιώντας τη σύμπτωση σαν έμπνευση, διασταυρώσαμε το γεγονός- τεκμήριο της «μηχανολογίας της εποχής» που αφορά την παραγωγική βιομηχανική ζώνη της πόλης, επενδύοντας  για τη σκηνογραφία της παράστασης μουσειακά αντικείμενα του βιομηχανικού χώρου της ΚΟΜΔΕ. Σε αυτό το σημείο η βοήθεια της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων και η διαθεσιμότητα της να μας παραχωρήσει τα αντικείμενα του εργοταξίου, που αποτελούν το σκηνογραφικό πλαίσιο της παράστασης, υπήρξε κάτι περισσότερο από ουσιαστική.
Το έργο
Η δραματουργική εκδοχή που επιμεληθήκαμε, είχε την ευτυχία να συναντηθεί σε μια διακείμενη διασύνδεση, με τον ιδιαίτερα σημαντικό λογοτέχνη ορμώμενο από την Ραψάνη, Μ. Καραγάτση , ο οποίος τεκμηριώνει και καταγράφει την σημασία του έργου της ΚΟΜΔΕ για την θεσσαλική αγροτική παραγωγή και τους κατοίκους του τόπου.
Από την άλλη μεριά μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο, και τις κοινωνικές κατασκευές που αυτό επιβάλλει, η ποίηση του Τάσσου Λειβαδίτη, ανέδειξε και  απελευθέρωσε  την οπτική της γυναικείας σκηνοθετικής ματιάς στο σημαντικό αυτό έργο του άνδρα δημιουργού- συγγραφέα.
Το θέατρο ως χώρος διατύπωσης δημόσιου λόγου επιδρά με τις επιλογές και την πρόσληψη των λογοτεχνικών έργων με τα οποία ασχολείται, στο συλλογικό πνευματικό υπόβαθρο των θεατών του. Η δράση, το έργο  και πολύ περισσότερο ο θάνατος του Φερδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί για μας και όχι μόνο, την επιτομή του πορτρέτου του ελεύθερου μαχόμενου ανθρώπου.
Η ευφυής γραφή του, που αφηγείται μια οικογενειακή ιστορία πένθους και  εγκλεισμού, προοιωνίζει και καταγράφει  την επίδραση της εξουσίας στην αλλοίωση των ανθρώπινων σχέσεων στην Ισπανία των χρόνων του Μεσοπολέμου, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει την διάβρωση των οικογενειακών σχέσεων  μέσω της σεξουαλικής καταπίεσης.
Καθώς η γονεική εξουσία ξεπερνά τα όρια της προστασίας των τέκνων της και εμποτίζεται από αυταρχική διάθεση και επιβολή, το έργο διαθλά πτυχές πανανθρώπινες και κομβικές στην διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης και του υγιούς ψυχισμού ενός κόσμου, που οφείλει να  μπορεί να ονειρεύεται και να διεκδικεί χωρίς να φοβάται.


Οι Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Πατρίτσια Λάζου και Αντονέλλα Χήρα
Δραματουργική επεξεργασία: Πατρίτσια Λάζου
Διασκευή κειμένου: Πατρίτσια Λάζου, Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη
Επιμέλεια κίνησης και εκγύμναση ηθοποιών: Πατρίτσια Λάζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Κρίθαρη
Ζωντανή μουσική (κιθάρα) : Ελμίνα Ροδίτη
Τραγούδα και  συμμετέχει : Λήδα Φράγκου.
Επιμέλεια φωτισμών: Η ομάδα
Σκηνογραφική επιμέλεια: Αχιλλέας Ζάζος
Επιμέλεια Κοστουμιών: Η ομάδα
Τεχνική και Ηλεκτρολογική Υποστήριξη :Στέλιος Καραγιώργος
Κατασκευή κοστουμιών: Έφη Παλαιοδήμου
Σχεδιασμός Γραφικών: upmess.com
Οργάνωση παραγωγής και υπεύθυνη επικοινωνίας: Αντονέλλα Χήρα
Σκηνοθεσία teaser: Άρης Κοτρώνης - Βέττας
Filming – Editing : Γιάννης Φλούλης
Παραγωγή teaser: Floulis Photographers
Φωτογραφίες: Θάνος Φλούλης
Παίζουν: Βίκυ Ιακωβάκη, Βασιλένα Μητσιάδη, Άννα Παλαιοδήμου, Ελένη Ποζιού, Θεοδώρα Σαργιώτη, Ρόζα -Μαρία Σίττα, Φωτεινή Σπανού, Μαρία Τάχου, Εύα Τσαρμακλιώτη.

Χορηγοί της παράστασης:
Public cafe
upmess.com
Floulis Photographers
Urban Scan and Print Services
Καρακικές ένδυση- υπόδηση
Σβούρα το μαγαζάκι για τον γάμο ,τη βάπτιση, το παιχνίδι..
Κάφκας ηλεκτρολογικά είδη
Στο Δημοτικό Θέατρο υλοποιούμε πολύμορφες δράσεις, στον τομέα του πολιτισμού, της τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Οι συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν πολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σ’  ένα μαγευτικό χώρο πολιτισμού, τον Μύλο Ματσόπουλου.

Δίνουμε βήμα έκφρασης και δημιουργίας στους νέους της πόλης μας. Έτσι, φέτος έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τη νέα παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού μας Θεάτρου, που αποτελείται από εθελοντές και νέους εραστές του θεάτρου στην πόλη μας. Η Πειραματική Σκηνή ανεβάζει το έργο του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα.

        Ένα έργο που μεταφέρει εικόνες και μνήμες από την μεσογειακό χώρο, και έχει ως πρωταγωνιστές αποκλειστικά τις γυναίκες. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχειό το γεγονός ότι το έργο θα παρουσιαστεί σε εναλλακτικό χώρο στο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου και πιο συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη του Μάρκελου.

Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της παράστασης και ελπίζω ότι οι θεατές θα απολαύουν μια νεανική δημιουργία, που θα έχει την ποιότητα και θα εντάσσεται στις μέχρι τώρα όμορφες και σημαντικές παραστάσεις του Δημοτικού μας Θεάτρου.

Για το Δ.Σ. του
 Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

Η Πρόεδρος
Κωνσταντίνα ΔήμαΗ άνθιση και η καρποφορία προϋποθέτουν σπορά, φροντίδα υπομονή κι αγάπη. Με προσπάθεια, κόπο και πάθος η δημιουργία μπορεί να δώσει καρπούς εύγεστους και άνθη πολύχρωμα.

Το Δημοτικό μας Θέατρο είναι πλέον ένα μεγάλο δέντρο που έχει απλώσει τις ρίζες του μέσα στην πόλη. Ο άνεμος της δημιουργίας συμπαρασύρει τους σπόρους του, που φυτρώνουν νέους χώρους, και δημιουργούν ένα πολιτισμικό περιβόλι. Τα δέντρα και οι κλώνοι τους ανθίζουν δημιουργικούς καρπούς, γεμάτους δύναμη, ενέργεια και ζωή.

Με ιδιαίτερη προσοχή το φροντίζουμε, για να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Από τα μικρά του φυτώρια, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το θεατρικό εργαστήρι για τους νέους, την πειραματική σκηνή, έως την επαγγελματική σκηνή με επίκεντρο τους νέους καλλιτέχνες.
Παράλληλα στο Δημοτικό Θέατρο η καλλιτεχνική δημιουργία συνδιαλέγεται με χώρους μνήμης και πολιτισμού της πόλης. Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί το βασικό στέκι διαλεκτικής της ιστορίας με τον πολιτισμό και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Σήμερα η Πειραματική Σκηνή συνομιλεί με δύο ακόμη χώρους μνήμης και πολιτισμού, τον εργοταξιακό- βιομηχανικό χώρο της ΚΟΜΔΕ (Κέντρου Οχημάτων Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων) και το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Μάρκελου.
Συνάμα η ποίηση του Λόρκα, ποίηση ζωής, μεστή και θεατρική, αγγίζει στοιχεία μνήμης, πόνου και χαράς, εργασίας και ζωής, μέσα από νεανικές γυναίκειες μορφές της πόλης.
Ενδιαφέρουσα η σύνθεση και σύνδεση, με συγκέντρωση και προσοχή παρουσιάζεται συναρπαστικό το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, γεμάτο πάθος και ήθος, ερωτισμό και μυσταγωγία.
Ένα ανοιξιάτικο θεατρικό μπουκέτο ομορφιάς, ποίησης, μνήμης και προσοχής.

Στέφανος Νταλάσης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Αντί ενός κλασικού προλόγου ενός… κλασικού Δημάρχου, οφείλω να εκφράσω απλώς τον θαυμασμό μου για το μεράκι, τη διάθεση, την προσπάθεια και το πάθος των κοριτσιών της θεατρικής σκηνής, για την παράσταση που ετοίμασαν.

Η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της δημιουργικής πρωτοπορίας στα Τρίκαλα, στηριζόμενη σε… ερασιτέχνες ηθοποιούς, την επαγγελματική συνείδηση και προσέγγιση των οποίων θα ζήλευαν επαγγελματίες ηθοποιοί!
Όσο υπάρχουν τέτοιες ομάδες ανθρώπων που αναζωογονούν και ανατροφοδοτούν τον πολιτισμό των Τρικάλων, είμαι βέβαιος πως μπορούμε να ελπίζουμε!
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

 

 

 

Επιστροφή