Ταξίδι στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ταξίδι στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων

Από την κ. Ελπίδα Θεοφανίδου, εκπαιδευτικός-ιστορικός τέχνης

O σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων στο πλαίσιο της παράδοσης που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (26-27/1/2019) μία ακόμη εκδρομή στην Αθήνα για την παρακολούθηση όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  που συνδυάστηκε με την επίσκεψη σε δύο εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία της πόλης. Η συμμετοχή ήταν αθρόα και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα σε δύο μέρες να απολαύσουν σημαντικά δώρα της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας.

Η ομάδα ξεκίνησε από τα Τρίκαλα νωρίς το πρωί του Σαββάτου και  πριν το μεσημέρι βρισκόταν ήδη έξω από το μουσείο Μπενάκη στη οδό Πειραιώς για να επισκεφθεί την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Γιάννη Μόραλη.

Η έκθεση καλύπτει όλο το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, από τα νατουραλιστικά  της πρώιμης ως τα αφηρημένα έργα της όψιμης περιόδου του, με το στήσιμό της να έχει χρονολογική σειρά και να χωρίζεται σε ενότητες ανά δεκαετία. Είναι ένα εγχείρημα που αποκαλύπτει στους επισκέπτες το μέγεθος του καλλιτέχνη και τη σημασία του έργου του στη νεότερη ελληνική εικαστική τέχνη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμη θεατρικά κοστούμια που ο Μόραλης σχεδίασε καθώς και υλικό από το προσωπικό του αρχείο, άγνωστα ως τώρα για το κοινό.

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στις εκπληκτικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι, Σιμόν Μποκκανέγκρα, μια εντυπωσιακή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα έργο έντονης δραματικότητας που δεν ανεβαίνει συχνά στις μεγάλες σκηνές του κόσμου και πραγματεύεται το αγαπημένο θέμα του Ιταλού μουσουργού, δηλαδή την πάλη του ατόμου ανάμεσα στη δημόσια επιτυχία και ευθύνη και το βάθος της προσωπικής τραγωδίας και του διλήμματος.

Ο βραβευμένος Αυστραλός σκηνοθέτης, Ελάιτζα Μοσίνσκι είχε την επιμέλεια του έργου και έχει εμπνευστεί από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Γκάζι, η οποία έγινε με αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατό του. Οι επισκέπτες της μπόρεσαν να περιεργαστούν περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών που καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεών του: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις πολυμέσων με προσομοιώσεις και οπτικοακουστικούς οδηγούς που περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Επιπλέον βλέπει κανείς και ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού.

Οι φίλοι της μουσικής και του πολιτισμού των Τρικάλων απόλαυσαν αυτό το μικρό ταξίδι με τους μεγάλους όμως ορίζοντες και ανανεωμένοι επέστρεψαν στην όμορφη πόλη τους.

Προσβλέπουν σε ένα επόμενο και ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων για την διοργάνωση της εκδρομής αυτής.


Αλλαγή Καθηκόντων Μελών του Δ.Σ. του ΣΦΜΤ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων κατά την συνεδρίασή του της 15/1/2019 αποφάσισε την αλλαγή των καθηκόντων τριών εκ των μελών του. Μετά τις αλλαγές, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι ως εξής:

Πρόεδρος – Χάρης Αθανασόπουλος
Αντιπρόεδρος διοικητικών υποθέσεων – Τζένη Τζόκα – Βαρδούλη
Αντιπρόεδρος οικονομικών υποθέσεων – Ελένη Πιντζοπούλου
Αντιπρόεδρος επιχειρήσεων – Ευάγγελος Ρουσιαμάνης
Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων – Γεώργιος Αναστασίου
Μέλος – Παρασκευή Παπαντώνη
7)  Μέλος – Λέλα Κατεχάκη

Εκ του Δ.Σ. του ΣΦΜΤ

 

 

Επιστροφή