Λιτή εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & ΚΝΕ στα Τρίκαλα για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Λιτή εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & ΚΝΕ στα Τρίκαλα για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

Σε μια λιτή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικούς Στρατού Ελλάδας) και η ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας) τίμησαν στα Τρίκαλα τα 77 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα μνημείο της θυσίας των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (απαγχονίστηκαν σ’ αυτή την πλατεία από τους Ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους το 1944) 

    Στην εκδήλωση εκ μέρους του Γραμματέα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων Λάζαρου Τσουμένη τονίστηκε:

«Η ηρωική ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη του 1943 και ήταν η  νεολαία του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), χιλιάδες μέλη της πολέμησαν ως μαχητές του ΕΛΑΣ(ΕλληνικούΛαϊκούΑπελευθερωτικού Στρατού) κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού –αντιφασιστικού αγώνα. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.

Η ΕΠΟΝ ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας. Στην ΕΠΟΝ εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με το όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.

Μετά την απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, την περίοδο του τρίχρονου ένοπλου αγώνα του, χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), δίνοντας ξανά με τ’ όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.

Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ.Πανάξια παιδιά της γαλουχημένα από τα ιδανικά του αγώνα ήταν και οι 5 Τρικαλινοί ΕΠΟΝίτες»

Στη συνέχεια εκ μέρους του Τομεακού συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ τονίστηκε χαρακτηριστικά:

«Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε η νεολαία του ΚΚΕ που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης αυτού του μεγάλου αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.Είμαστε περήφανοι γιατί η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ(Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας ) , του βασικού μοχλού ανάπτυξης της ΕΠΟΝ.Η ΚΝΕ είναι περήφανη για τις ρίζες της.

    Είμαστε περήφανοι γιατί ό,τι κατέκτησε ο λαός μας, τα κέρδισε με σκληρούς αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ εδώ και πάνω από έναν αιώνα!Το ΚΚΕ έδωσε συνολικά στους λαϊκούς αγώνες και συγκεκριμένα την περίοδο εκείνη χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του, δημιούργησε πρότυπα στάσης ζωής, καλλιέργησε στην πράξη τον μαζικό ηρωισμό.

Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά , το φασισμό  , στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές - μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Μελετάμε, διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας. Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!,  παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, πιο έτοιμοι και πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν για τους κομμουνιστές.»

Στο τέλος της λιτής εκδήλωσης μέλη της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ με υψωμένες τις γροθιές  κατέθεσαν  λίγα κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών. 

 

Επιστροφή