Eπίσκεψη του Δ. Κουτσιούμπα στην Καρδίτσα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Eπίσκεψη του Δ. Κουτσιούμπα στην Καρδίτσα

Nα εκπονηθεί εδώ και τώρα σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, αφού περιόδευσε στα καταστήματα της πόλης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Καρδίτσας Β. Τσιάκο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, ενώ είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και πληγέντων στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Συνδικάτο Οικοδόμων, Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ με τον πρόεδρό του Θ. Μπίτη, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Θεσσαλίας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Παράρτημα Καρδίτσας του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, Σύλλογο Κομμωτών, Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών - Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας, Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, Σύλλογο Μελισσοκόμων Ελλάδας με τον πρόεδρό του Α. Γαλιατσάτο, Σωματείο Κυλικείων Δημόσιων Σχολείων Καρδίτσας, Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, Τοπική Κοινότητα Καλλιθήρου, με τον πρόεδρο Γ. Βαγγελάκο, Κοινότητα Ρούσσου, με τον πρόεδρο Π. Οικονόμου, Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Αθηνά», Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας, Νομαρχιακό Σωματείο ΑμΕΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομάδα Γυναικών Ταμασίου, Ποδοσφαιρική Ένωση Καρδίτσας, Κέντρο Ιστορίας και Λαογραφικής Έρευνας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, πληγέντες από την καταστροφή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την παρέμβασή του, τόνισε πως «τέτοιες ώρες τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή έχουμε συνηθίσει κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή να ακούμε πολλά λόγια και πολλά "θα", κρατάμε μικρό καλάθι και εμπιστευόμαστε πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους, τον αγώνα μας, την πάλη μας, για να μπορέσουμε να τους πιέσουμε για να κάνουν κάποια απ’ αυτά που υπόσχονται.

Γιατί κι αυτά είναι ψίχουλα, δεν φτάνουν να λύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την κακοκαιρία και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου συνυπάρχει η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού και μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγρότης, ο καταστηματάρχης, ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο επαγγελματίας, ο επιστήμονας, η κάθε λαϊκή οικογένεια εδώ στην Καρδίτσα».

Για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας:«Η κατάσταση που βιώνει αυτές τις μέρες η Καρδίτσα είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Δεν υπάρχει καμιά άλλη πρωτεύουσα νομού, δεκαετίες τώρα, που να έχει πάθει τέτοια ολική καταστροφή, με λάσπη μέσα στην πόλη. Μπορεί να πλημμύριζαν χωριά, συνοικίες, αλλά αυτή η καταστροφή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του κεντρικού μηχανισμού, του κράτους, της κυβέρνησης και όσων έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο με τις τεράστιες ελλείψεις του κεντρικού σχεδιασμού, της Τοπικής Διοίκησης επίσης, γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα πολιτικής προστασίας. Δεν λέω για την πρόβλεψη και για τα έργα που έπρεπε να γίνουν, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά, τα οποία έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αλλά ούτε και τις ώρες της καταστροφής μπόρεσε στοιχειωδώς να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός.

Και αυτό δείχνει τις τεράστιες ελλείψεις διαχρονικά, δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας, είναι θέμα τι προσωπικό, τι υποδομές έχεις, πώς τις στελεχώνεις, πώς βάζεις τον κόσμο να δουλέψει, πώς τον πληρώνεις καλά, πώς τον εκπαιδεύεις, πώς έχεις τα απαραίτητα εργαλεία και τις άλλες υποδομές για να μπορέσεις να στρέψεις αλλού την ορμή του νερού και πάει λέγοντας.
Έχουμε θρηνήσει πάρα πολλά θύματα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, χάνονται περιουσίες, χάνονται σπίτια, λαϊκές κατοικίες, χάνεται το βιος των ανθρώπων, τα καταστήματα που προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο, χάνονται τα χωράφια, αυτό που έχει ο κτηνοτρόφος, ο αγροτοκτηνοτρόφος, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει και ψάχνει στον Πηνειό και στη θάλασσα τα ζώα του που πνίγηκαν απ’ αυτή την καταστροφή.

Εμείς ξεκάθαρα λέμε -και δεν το λέμε τώρα ούτε το κάνουμε για αντιπολιτευτικούς λόγους- ότι έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν οργάνωσαν αντιπλημμυρικά έργα, δεν οργάνωσαν απαραίτητες υποδομές, ώστε να σωθεί ο κόσμος, να σωθεί η Καρδίτσα και η πόλη και τα χωριά του νομού και οι περιουσίες των συνανθρώπων μας.
Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης -μας έχετε ακούσει να το λέμε πάρα πολλές φορές και μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή- μας δίνει σήμερα όλες τις δυνατότητες για να λυθούν τέτοια προβλήματα και για να προβλεφθούν καταστάσεις και για να μη λέμε "φταίει το κακό το ριζικό μας" ή "φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα". Πάντα θα υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι είναι η ίδια η φύση, αιώνες τώρα αυτό συμβαίνει.

Όμως σήμερα έχουμε τα απαραίτητα μέσα, έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία, γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιστήμονες που μπορούν και να προβλέψουν και να σχεδιάσουν. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται πολιτική θέληση, χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, της οικονομίας, των υπηρεσιών. Γι’ αυτό κι εμείς πάντα λέμε ότι πρέπει να βάζουμε το χέρι "επί τον τύπον των ήλων" και όχι να βλέπουμε μόνο αυτό που φαίνεται κάθε στιγμή.

Γιατί κάποια ψίχουλα και κάποια λίγα επιδόματα, όπως εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης χθες, μπορεί να δοθούν -αν δοθούν βέβαια κι αυτά, θα δούμε στην πράξη, γιατί η Εύβοια ακόμη περιμένει, όπως και άλλες περιοχές- το ζήτημα όμως είναι ότι εδώ πρέπει να πάμε πιο βαθιά, να σκεφτούμε τι φταίει, ποια είναι η αιτία, ποιοι αποφασίζουν αυτά τα πράγματα και δημιουργούν τέτοια προβλήματα στις ζωές μας, στις περιουσίες μας».
 
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τους πληγέντες

Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς αστερίσκους, δεν είναι ώρα για ψίχουλα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ, σημειώνοντας τα εξής: «Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ, λοιπόν, εκτός από τα άμεσα μέτρα, δηλαδή την τροφή, την υγειονομική περίθαλψη, τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται, τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων, να αντληθούν τα νερά από παντού, από τα καταστήματα, από τις πόλεις, από τα χωράφια, από τα σπίτια, από παντού όπου υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Εκτός από το να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές και στις οικίες, στις οικοσκευές, στον εξοπλισμό, στα αυτοκίνητα, στις καλλιέργειες παντού. Εμείς προτείνουμε και θα παλέψουμε να είναι στο 100% οι αποζημιώσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην μπλέκει ο καθένας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, σε έναν κυκεώνα χαρτιών και να μην μπορεί να πάρει αυτά που χρειάζεται. Άρα 100% χωρίς δάνεια, 100% με ευθύνη του κράτους.

Επίσης να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι άκρως απαραίτητα, γιατί έρχεται χειμώνας, τώρα αρχίζει να βρέχει πάλι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Χρειάζονται αυτά τα έργα να γίνουν και χρειάζεται αυτό το σχέδιο να εκπονηθεί εδώ και τώρα, δεν χωράει αναβολή δηλαδή αυτό το πράγμα. Και τα αντιδιαβρωτικά έργα για τις καμένες κυρίως περιοχές, που έχουμε και εδώ στο Νομό της Καρδίτσας όπως κι αλλού, θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις εκτάσεις των ορεινών όγκων. Επίσης τα άμεσα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, με καλό, ποιοτικό νερό, η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης όλων των χωριών, αυτά είναι τα άκρως απαραίτητα ζητήματα».
Μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε επίσης πως «δεν μπορεί να ξεπεράσει έτσι με ένα επιδοματάκι η κυβέρνηση αυτή την τεράστια καταστροφή. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος που είχε ο καθένας. Δηλαδή, τι θα είχε ο καταστηματάρχης αυτό το μήνα, τι θα έβγαζε; Σε αυτό το ύψος πρέπει να είναι το επίδομα. Τι θα έβγαζε ο αγρότης, τι θα έπαιρνε ο εργάτης, ο υπάλληλος αυτό το μήνα και το έχασε γιατί δεν μπορεί να δουλέψει, γιατί καταστράφηκε η επιχείρηση κλπ... Άρα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύσουμε και σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε.

Δεν πρέπει να χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Πρέπει να παγώσουν τα χρέη και για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες και για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και για τους πληγέντες όλης της περιοχής, τους εργαζόμενους και για την εφορία, τον ΟΑΕΕ, για το δήμο, για τις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Χρειάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εντελώς απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις όλου του Νομού της Καρδίτσας που πλήγηκαν.

Κι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για ένα εξάμηνο, όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός. Γιατί σε ένα εξάμηνο θα έχει ο καταστηματάρχης, ο αγρότης, ο εργάτης να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο, τα χρέη στις τράπεζες; Ποιον κοροϊδεύουν; Μέχρι να αποκατασταθεί το εισόδημα, οι επιχειρήσεις, οι καλλιέργειες, τα πάντα, και να μπορεί ο καθένας να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για το οποίο παλεύει μια ζωή και τώρα το έχασε».

Να μπει σε προτεραιότητα το νοσοκομείο, να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει, τονίζοντας πως «πρέπει να μπει σε προτεραιότητα το νοσοκομείο. Ενημερωθήκαμε ότι τρεις από τις χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν γιατί πλημμύρισαν, μπήκαν μέσα νερά κι αυτό γίνεται σε συνθήκες ολικής καταστροφής από τις πλημμύρες, σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού, οικονομικής κρίσης. Κι ενώ ο κόσμος έχει και μια σειρά άλλες χρόνιες ασθένειες, γιατί δεν είναι μόνο ο κορονοϊός.

Άρα μαζί με το Κέντρο Υγείας που καταστράφηκε στο Μουζάκι και τα άλλα Κέντρα Υγείας χρειάζονται ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές.
Και τα ζητήματα φυσικά του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, γιατί η νεολαία θα πρέπει και να ψυχαγωγείται, θα πρέπει να αθλείται και αυτά τα ζητήματα είναι απαραίτητα για να εκκινήσει ξανά η ζωή στην Καρδίτσα. Να αποκατασταθεί η Δημοτική Πινακοθήκη -εμείς κάναμε παρεμβάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού- γιατί καταστράφηκαν σπουδαία έργα Καρδιτσιωτών καλλιτεχνών, τα οποία είχαν δωρίσει για να γίνουν περιουσία του λαού της Καρδίτσας.

Θα μου πεις αυτό τώρα είναι προτεραιότητα; Για μας όλα είναι προτεραιότητα, γιατί ο λαός της Καρδίτσας αξίζει πολλά, έχει δώσει πολλούς αγώνες δεκαετίες τώρα για να ορθοποδήσει, για να ξεπεράσει προβλήματα. Είναι λαός αγωνιστής, όπως είναι κι όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, η αγροτιά της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι νέοι και οι γυναίκες και έτσι πρέπει να πορευτούμε.

Εμείς αυτά που σας είπαμε και άλλα που μας κατέθεσαν οι φορείς εδώ, θα τα προωθήσουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στον δήμο και στην Περιφέρεια και στα εργατικά σωματεία, στους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, παντού, θα κοιτάξουμε να τα παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι, αλλά στους δρόμους του αγώνα κι όχι για να μας "δουλεύουν" οι κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, που έρχονται και κάνουν "περαντζάδες", αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα».

Οι παρεμβάσεις των φορέων

Τη σύσκεψη άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟ Καρδίτσας Ν. Τέγος και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων,
Ο Κ. Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και κάτοικος του χωριού Ρούσσο που χτυπήθηκε σφοδρά απ’ την κακοκαιρία, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ζήτησε έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών για όλους καθώς διαφαίνεται πρόθεση να ισχύσουν κριτήρια και προϋποθέσεις που θα αποκλείσουν πολλούς από τις αποζημιώσεις.

Ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια για τις ζωές που χάθηκαν, μίλησε για τις καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και στην αγροτιά και στους κτηνοτρόφους. Όπως ανέφερε, χάθηκαν ζώα, ζωοτροφές, καλλιέργειες καταστράφηκαν όπως το βαμβάκι που ήταν έτοιμο για συγκομιδή καθώς και το καλαμπόκι, τα οπωροκηπευτικά, καταστροφή στο 80% των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Τόνισε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν 100% αποζημίωση και άμεσα, σημειώνοντας πως η Ομοσπονδία θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούνται οι αγρότες, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα.

Ο Κ. Ζυγογιάννης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, σημείωσε ότι η μικρότερη ζημιά είναι της τάξης των 30.000 ευρώ σε επιχείρηση, η καταστροφή ανυπολόγιστη, προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξηθεί και ζήτησε στήριξη στα αιτήματά τους.

Ο Ηλ. Γκιούρης, από το Σύλλογο Κομμωτών, δήλωσε ότι ήταν στην «Εντατική» με την πανδημία και τώρα τους δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα, ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα αποζημίωση, δεν θα επιβιώσουν.

Ο Β. Ντατάμης, από την Ένωση Ταξί, κάλεσε σε αγώνα για ουσιαστικές αλλαγές ώστε να πάψει πια ο λαός να υποφέρει πότε από μνημόνια πότε από φυσικές καταστροφές, σε ό,τι αφορά στα ταξί που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά μαθητών ζήτησε να συνεχίσουν να αποζημιώνονται διαφορετικά, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με 5 και 10 ευρώ μεροκάματο, εξέφρασε τέλος την εμπιστοσύνη του το ΚΚΕ για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους.

Ο Εκ. Γάζος, γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, μίλησε για την κατάρρευση του ΚΥ Μουζακίου που, όπως είπε, δεν το έφερε ο κακός ο καιρός, για το ΕΚΑΒ που αποκόπηκε και δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει κανέναν, για το νοσοκομείο που γλίτωσε παρά τρίχα από τα ορμητικά νερά, αλλά πλημμύρισαν χειρουργεία ΜΕΘ, κλινικές, κουζίνα, Μικροβιολογικό επειδή οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Όλα αυτά συνέπεια μιας πολιτικής χρόνων υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης της Υγείας! Σημείωσε την ανάγκη όλοι μαζί, εργαζόμενοι και κάτοικοι, να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους βασικές υποδομές, μέτρα στήριξης στην Υγεία, αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες.

Ο Κ. Γιανέλλος, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, κατήγγειλε ότι το ποτήρι ξεχείλισε στον πολύπαθο νομό, η ανεργία όπως και η αγανάκτηση παίρνουν διαστάσεις και ζήτησε άμεσα λυτρωτικά μέτρα ολικής αποζημίωσης.

Ο Αλ. Σφίκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας, σημείωσε πως το σπάσιμο δεν γιατρεύεται με τσιρότο, ότι πρέπει να χτίσει ο λαός από την αρχή γερά θεμέλια, να διεκδικήσει όσα δικαιούνται.

Ο Κ. Καραμαγκιόλας, πληγείς καταστηματάρχης, κατήγγειλε τις ευθύνες διαχρονικά για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης. Όπως είπε, το 80% του εμπορικού κόσμου έχει πληγεί, δεν αρκεί μια αποζημίωση των 8.000 ευρώ, χρειάζεται αποζημίωση στο 100% και γι' αυτό σημείωσε ότι χρειάζεται να μη μείνει ο κόσμος σε ευχές, αλλά να προχωρήσει σε αγώνα συντονισμένος, όλων! «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από καμιά κυβέρνηση, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, όλοι οι Καρδιτσιώτες να ζητήσουμε άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100%, δεν είναι κακιά η μοίρα μας, να παλέψουμε για να πάμε μπροστά», κατέληξε

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE
 

 

Επιστροφή