H συνοικία "Βουλγάρικα" η "τρανά μνήματα" της πόλης μας και πως πήρε το όνομά της

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
H συνοικία

O συνοικισμός αυτός, γνωστός σήμερα ως περιοχή "Θηλέων" βρίσκεται στα δυτικά της πόλεως, στο χώρο όπου το σημερινό 3ο Γυμνάσιο (πρώην θηλέων).

Η ονομασία του "Τρανά μνήματα" προήλθε από το μεγάλο τούρκικο νεκροταφείο που υπήρχε εκεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Από τη συνήθεια των Τούρκων να μη Θάβουν στον ίδιο ο άλλο νεκρό, για Θρησκευτικούς λόγους μετά την απελευθέρωση το 1881, βρέθηκαν χώροι για πλατείες και αδέσποτες εκτάσεις για τους... "οικοπεδοφάγους", κυρίως οικογένειες από τα χωριά του Απροποτάμου, Τζουρτζιώτες, Γαρδικιώτες, Πολυθεάτες κ.ά., καθώς και Ελληνες διωγμένους από τις ελληνικές παροικίες της Βουλγαρίας, γι αυτό ένα μέρος της πήρε το όνομα "Βουλγάρικα" ή "Μακεδόνων".Από παλιούς χάρτες φαίνεται ότι η έκταση αυτή έφτανε γύρω στα 50 στρέμματα και ήταν μεταξύ των σημερινών οδών Βούλγαρη - Αλεξάνδρας και Βαλαωρίτου - Κορωνίδος.

Με την απελευθέρωση του 1881, οι τάφοι άρχισαν να ξηλώνονται σιγά - σιγά να γίνονται οικόπεδα.

 
Στον παραπάνω χώρο, με το ρυμοτομικό σχέδιο του 1937 προβλέπονταν δύο μεγάλες πλατείες συνολικής εκτάσεως δέκα πέντε (15) στρεμμάτων.

Με την τροποποίηση, δυστυχώς, του σχεδίου πόλεως το 1958 και 1961, η μία πλατεία γίνεται οικοδομικό τετράγωνο και ο άλλος χώρος χρησιμοποιείται για την ανέγερση διδακτηρίου (το σημερινό γυμνάσιο).


Η μεγαλύτερη έκταση λοιπόν χωρίζεται από το Δήμο, στον οποίο πλέον ανήκει, σε οικόπεδα που πουλούνται.

Το πόσο κακό έγινε με την τροποποίηση αυτή, φαίνεται σήμερα μετά από την κατεδάφιση των σπιτιών που είχαν αυλές και την ανέγερση πολυκατοικιών χωρίς χώρους πρασίνου.


Εδώ στα χρόνια του Εμφυλίου, δημιουργήθηκε ένας οικισμός παραπηγματούχων από κατοίκους ορεινών χωριών τον νομού, τους λεγόμενούς καταδιωκόμενους

Η διαβίωσή τους για πολλά χρόνια ήταν τραγική, ειδικά τούς χειμερινούς μήνες, τότε πλημμύριζε πολλές φορές από τα νερά ο τόπος, γιατί το έδαφος ήταν χαμηλά από τις εκσκαφές για την απομάκρυνση των μνημάτων...

Τους σκελετούς των πεθαμένων Τούρκων μαζί με ποσότητες χωμάτων τους μετέφεραν κατά διαστήματα στη θέση "Ψηλώματα" που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο τον Πυργετού (φωτογραφία κάτω)Για το μεγάλο αυτό νεκροταφείο, τα "τρανά μνήματα" υπάρχει μια ανέκδοτη ιστορία την οποία δημοσίευσε  ο «ΤΡΙΚΚΑΙΟΣ» στο φύλλο της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ» στις 1-10-1919  και την οποία θα δημοσιεύσουμε σύντομα όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε με τον τίτλο: "Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ".

Mια διόρθωση για την τοποθεσία "Ψηλώματα" Πυργετού

Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Πουλιανίτη για την διευκρίνηση σε ότι αφορά την θέση "Ψηλώματα" Πυργετού που αναφέρεται παραπάνω.


 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ Ο ΠΥΡΓΕΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

     Ψηλώματα:

Η τοποθεσία βρισκόταν άνωθεν των αθλητικών εγκαταστάσεων του  A.O.Πυργετού και εκεί υπήρχαν λοφίσκοι που ισοπεδωθήκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1950.      Εκεί μεταφέρθηκαν σταδιακά τα οστά των νεκρών από το οθωμανικό νεκροταφείο των Τρικάλων που βρισκόταν μεταξύ των σημερινών οδών Βούλγαρη-Αλεξάνδρας-Βαλαωρίτου-Κορωνίδος όταν αυτό διαλύθηκε τα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό (1881).

      Επίσης διασώζεται η προφορική πληροφορία ότι εκεί προϋπήρχε οθωμανικό νεκροταφείο έχοντας εντός του ένα μικρό κτίσμα που προφανώς σχετιζόταν με την ισλαμική λατρεία.

Κώστας Πουλιανίτης
Κράτα το

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή